Lüftü dømte fejlfrit til VM

Danmarks topdommer, Zeynel Lütfü Atay, cementerede ved VM i Paris, at han tilhører den absolutte verdenselite

Ved VM i fodbold i 1990 skulle den 30 årige Peter Mikkelsen dømme en kamp mellem VM- sølvvinderne fra Vesttyskland, som talte stjerner som Lothar Matthaus, Rudi Völler og Jürgen Klinsmann. Så bliver presset næsten ikke større for en dommer, og Peter Mikkelsens berømmelse efter slutrunden, som i øvrigt blev vundet af netop Vesttyskland, var sikret.

Hvordan Peter Mikkelsen følte det dengang, kan Zeynel Lütfü Atay tale med om. For når man udpeges til at dømme finalen i fristil i 74 kg, mellem Khetik Tsabolov (Rus) mod Jordan Ernest Burroughs (USA), foran 7000 larmende tilskuere, så kan det næsten kun sammenlignes med at skulle styre de største stjerner indenfor fodboldens verden. Læg dertil, at man også tildeles guldkampen i den særdeles stærkt besatte 80 kg. klasse, hvor såvel Mark O. Madsen og Roman Vlasov var repræsenteret, så er man altså en kapacitet, der rangeres på højde Peter Mikkelsen. Manden, der to gange blev kåret som verdens bedste dommer.

(Palle Nielsen og Lütfü Atay til EM Senior i 2017. Foto: Danmarks Brydeforbund)

Og hvad er det så ham Lütfü kan?

Lütfü har en udstråling, man aldrig glemmer. Han får automatisk respekt. Han har denne indbyggede tillid, så man tror på hans dømmekraft på måtten. Han tænker hurtigt, og han har evnen til at skifte fra den smilende og imødekommende Lütfü til at være den hårde og kontrollerede.

”Når jeg ser bryderne, ved jeg på forhånd, om det bliver en god kamp” udtaler Lütfü.

”Mit fokus er at bevare roen, da der ikke er noget, der må forstyrre min koncentration under kampen, hvor mine øjne ikke viger fra duellanterne på måtten” siger han videre.

Og øjnene er vigtige. De kan være venlige og imødekommende, men de kan også være skarpe som den bedste køkkenkniv. De spiller hele tiden med, da de kan være alt afgørende for kampens udfald.

Derfor er Lütfü den rette mand.  I et inferno af lyd, larm og konstant pres, kan han bevare overblikket, når det gælder kunsten at styre en brydekamp så tæt på gnidningsløst, som den slags nu lader sig gøre, når to topmotiverede atleter har i alt 6 minutter til at afgøre tingene i.  

”Når man nyder at dømme så meget som jeg gør, og man samtidig er lykkelig over at kunne repræsentere Danmark ved de store mesterskaber, føler man sig ikke stresset, når man træder ind på måtten. Man føler stolthed, taknemmelighed og glæde. Det giver en ro, som bryderne straks kan mærke. Det er det, der skaber den afgørende tillid til mine domsfældelser” siger Lütfü inden han afslutningsvis sender en stor tak til Danmarks Brydeforbund for støtte og tillid.

Fra Danmarks Brydeforbund takker vi for den store indsats, og ser frem til at se ham i aktion i den nye sæson.


af Danmarks Brydeforbund - 31.08.2017