De nordiske mesterskaber - et historisk tilbageblik

Som en optakt til det nordiske mesterskab i Kolding, har Erik Nyblom og Ove Gundersen forfattet dette historiske tilbageblik på NMs historie

Det nordiske brydeforbund blev stiftet 1. december 1917 og de første Nordiske Mesterskaber blev afviklet 1918, selvom 1. verdenskrig hærgede Europa frem til november 1918.
Desværre var mesterskaberne ikke den helt store succes, hvorfor samarbejdet omkring mesterskaberne ophørte 1925.

Samarbejdet blev genoptaget 1962 og året efter blev der igen afholdt nordiske mesterskaber for seniorer i Græsk-romersk brydning. Året efter blev det for første gang arrangeret nordiske mesterskaber for juniorbrydere, i Græsk-romersk brydning. 1993 var året, hvor de Baltiske lande blev optaget i det nordiske samarbejde. Valeri Nikitin fra Estland vandt den første baltiske guldmedalje ved mesterskabet i Herning dette år.

Fristilen (for herrer) har ikke haft den store succes i det nordiske samarbejdet. I perioden 1975-1979 blev der arrangeret fristilsmesterskaber for seniorer. Her kan nævnes at Bernhard Esbensen vandt sølv i +100 kg klassen 1978 i Haparanda. Der er endnu ikke arrangeret nordiske mesterskaber i ungdomskategorierne.

Kom til nordiske mesterskaber i Kolding i maj

Fristilsbrydning for de mandlige ungdomsbrydere indføres for første gang til NM i KoldingKIF Brydning og Danmarks Brydeforbund afholder netop sådan et mesterskab søndag den 28. maj. I juni genopstår også de nordiske mesterskaber for seniorer i fristil, da dette mesterskab afvikles i Litauen lørdag den 10. juni.

Det første ”rigtige” NM for Cadetter (drenge) blev afviklet i Nykøbing Falster 2000 og er blevet en fast bestandsdel af det nordiske samarbejde. I år bliver mesterskabet afgjort i Sydbank Arena i Kolding lørdag den 27. maj.

Pigerne kom med i det nordiske samarbejde i 2002, hvor der blev arrangeret nordisk mesterskab i juniorrækken. Tilslutningen var ikke helt tilfredsstillende, hvorfor juniorrækken blev droppet efter 2006. Nanna Hyllegaard Pedersen opnåede to nordiske mesterskaber i juniorrækken.

I 2010 var pigerne med igen, men denne gang i ungdomskategorien. Tilslutningen er stadig ikke stor fra blandt andet Danmark og de baltiske lande, men det ser ud til at udviklingen går den rigtige vej. Pigerne bryder om nordiske medaljer i Kolding lørdag den 27. maj

Der blev afholdt et enkelt nordisk mesterskab for kvinder i 1990, hvorefter kvinderne kom på programmet igen i 2013. Kvinderne kæmper i år om nordiske medaljer i Litauen, lørdag den 10. maj.

Danmark har vundet 23 nordiske guld i seniorrækken. De fire første blev vundet i perioden 1918-1923, de tre næste i perioden 1967-1989 og resterende 16 i perioden 2000-2016. I juniorrækken er det blevet til 33 guld. De 16 første i perioden 1964-1990 og de resterende 21 i perioden 1997-2015.

Siden det første nordiske mesterskab for ungdomsbrydere i 2000, har Danmark vundet 20 nordiske mesterskaber. Topscoreren er ikke helt uventet Mark O. Madsen med 6 senior guld, 3 junior guld og 2 guld i ungdomskategorien! Forhåbentlig kan Mark nå at pynte på denne statistik endnu. Nr. to i denne kategori er Håkan Nyblom med 4 senior guld og 5 junior guld.

Hos kvinderne er det blevet til tre nordiske mesterskaber; førnævnte Nanna H. Pedersen  med to mesterskaber i juniorrækken samt Ida Stuhr med et mesterskab i ungdomsrækken.

Jeg er overbevidst om at alle brydere der skal repræsentere Danmark til de nordiske mesterskaber, håber på størst mulige opbakning – især til mesterskabet der afholdes i Kolding den 27.-28. maj i Sydbank Arena, med start lørdag morgen kl. 10.00. Vel mødt!

Tak til Ove Gundersen og Brytespeilet for hjælpen med udformningen af artiklen.


af Danmarks Brydeforbund - 12.05.2017