Søndag bliver spændingen udløst

Marks 75 kg vægtklasse rummer hele to olympiske mestre og seks verdensmestre. Hele ti af bryderne har taget en medalje til VM. Team USA har døbt vægtklassen til at være den hårdeste til OL!

Det er lykkedes 20 brydere at kvalificerer sig og de skal nu leve op til deres bedste for at være med i kampen om medaljer i 75 kg klassen i Carioca Arena. De seks bedste fra Verdensmesterskaberne i Las Vegas 2015 klarede de skrappe krav direkte, hvorimod størsteparten skulle igennem en eller flere yderst krævende kvalifikationsturneringer i foråret, for at sikre sig en billet til Rio

Hele OL turneringen bliver som bekendt afviklet på en enkelt dag. Det bliver et spørgsmål om at være klar fra første fløjt og det bliver de små marginaler der afgør succes eller fiasko. Startfeltet er særdeles godt besat, og USA Wrestling beskriver da også vægtklassen som ”deepest Olympic bracket of all-time.”

(Mark O. Madsen og landstræner Szymon Kogut før indmarchen. Foto: DIF)

Landstræneren gør status før den store dag

Mark O Madsen har med sølvmedaljen fra Verdensmesterskaberne i Vegas sidste år forberedt sig så godt som han kunne, selvom hjernerystelsen han pådrog sig ved Golden GP finalen sidste efterår satte forberedelserne en smule tilbage. Mark har ifølge landstræneren kæmpede med alt den energi, erfaring og motivation han har kunnet mønstre.

”Alle har naturligvis gerne ville vide mere om vores målsætning for dette OL, men vi har bevidst holdt fokus på at Mark & Teamet skulle være den bedste version af sig selv. Den olympiske ånd lever i forberedelserne og selve konkurrencen er toppen af kransekagen. Jeg har ikke oplevet Mark leve sundere, være mere disciplinerede med sin søvn eller mere fokuserede under træning end tilfældet har været siden han kom sig over sin hjernerystelse. Han har leveret en fantastisk indsats i sine forberedelser og nu føler jeg alt kan ske.” -Landstræner Szymon Kogut

Ved de kontinentale kvalifikationsturneringer fik i alt otte brydere i 75 kg klassen billetten til Rio, hvorefter der ved de to afsluttende turneringer (for hele verden) blev uddelt fem (3+2) pladser. Den sidste plads i 75 kg klassen gik til Kroatien, der fik pladsen tildelt af den sk. Tripartite Kommissionen. Denne kommission reserverer fire pladser til arrangørnationen, der får færre en fire brydere kvalificeret til OL. Da Brasilien kvalificerede hele fem brydere til OL, blev disse pladser i stedet videregivet til to kvinder (Peru og Tjekkiet) samt til to Græsk-romerske brydere, nemlig Østrig i 85 kg og Kroatien i 75 kg. Derfor får vi Bozo Starcevic at se kommende søndag.

Får Mark sin revanchekamp på søndag?

Naturligvis må den regerende verdens- og olympiske mester, Roman Vlasov fra Rusland regnes som favoritten, men med bland andet seks verdensmestre i vægtklassen, er intet givet på forhånd.

(Mark og Vlasovs sidste kamp, i VM finalen 2015. Video: United World Wrestling)

United World Wrestling har i foråret vedtaget en ny regel, der betyder at begge finalister fra sidste års VM bliver placeret i hver sin ”halvdel” af listeføringsskemaet, således at de ikke kan møde hinanden før en eventuel finale. Verdensmesteren placeres i den øverste halvdel og nr. 2 fra VM placeres i den nedre halvdel. Bryderen i den nedre halvdel skal ikke bryde kvalifikationskamp til 1/8 finale.
I 75 kg klassen skal der brydes 4 kvalifikationskampe for at reducere feltet ned til 16 brydere. Mark får sandsynligvis ”automatisk” tildelt nr. 9, men da det er uklart hvordan de nye regler skal tolkes, vides det endnu ikke med sikkerhed.

Spekulationerne er godt i gang og landstrænerne og sportschefen har brugt en hel del tid på at kortlægge modstanderne, for at lægge den rigtige taktik mod mulige modstandere.
Disse overvejelser bliver ikke ”afsløret” her, men her følger nogle betragtninger.

Sportschefens gennemgang af bryderne i 75kg vægtklassen

Vægtklassen 75 kg tæller 2 olympiske mestre, 6 verdensmestre og 28 kombinerede Olympiske og VM medaljetagere så der kan ikke herske nogen tvivl om at feltet er rigtig stærkt.  Udover den helt store favorit Roman Vlasov tæller feltet også Kim fra Sydkorea som vandt OL i 66 kg i London, hvorefter han rykkede op i 75 kg og besejrede Roman i finalen ved VM i 2013. Han har desuden vundet de asiatiske mesterskaber i 2013 og 2014.

Der er en ”gruppe” stabile brydere, der har præsteret på højt niveau de sidste to år: Datunashvili fra Georgien vand EM i år og fik EM sølv 2013. Julfalakyan fra Armenien blev verdensmester i 2014 og var sølvmedaljevinder ved OL i London.

Bisek fra USA fik bronze ved VM både 2014 og 2015. Bisek er ikke lige så rutineret som de to førstnævnte, men har som alle amerikanere en fighting spirit uden lige. Alle førende nationer, herunder Georgien og Armenien plejer at være gode til at ”skrue op for blusset” til OL, hvorfor jeg forventer at se disse brydere i topform på søndag.

En anden spændende ”gruppe” er bryderne, der tidligere har præsteret i 75 kg klassen, hvorefter de også har præsteret godt i 80 kg klassen, men til OL igen stiller op i en OL vægklasse.
Her bør nævnes Cebi fra Tyrkiet, der vandt VM i Vegas i 80 kg klassen og blev 3er i 2014 – for øvrigt samme bryder der vandt over Mark i VM finalen i Herning 2009. Bacsi fra Ungarn vandt både EM og VM i 80 kg i 2014. Hans bedste resultat i 74 kg klassen er EM guld tilbage i 2008. Til denne gruppe regner jeg også Mursaliev fra Aserbajdsjan, der ”skifter” lidt oftere mellem klasserne. Han vandt European Games i 2015 og var 3er på VM 2014 og kvalificerede sig til OL med en 5e plads ved sidste års VM.
Her får lodtrækningen sandsynligvis en ganske stor betydning – skal de ud i en kvalifikationskamp, møder man dem i første runde eller i en eventuel semifinale. Det er forholdsvis store brydere, der har haft tendens til at gå lidt ned sidst i turneringen. Der skal dog nævnes det forbehold at der nu er tale om OL og ikke hverken EM eller VM, hvorfor alt er sat ind på at bryderne skal præstere på topniveau.

Said Abdvali fra Iran verdensmester 2011 i 66kg skiftede også vægtklasse efter OL i London og kvalificerede sig til Rio med en 5e plads ved VM i Vegas. Han har nu haft det meste af et år, til at på alvor vokse ind i 75 kg klassen.  

Brydere som Kartikov fra Kasakhstan, der vandt de asiatiske mesterskab i år kunne meget vel være en ”dark horse” i dette sammenhæng. I samme kategori hører, i følge sportschefen, Nemes fra Serbien der blev 2'er til EM i år og U23 europæisk mester i 2015. 

Meget afhænger som sædvanlig af lodtrækningen. Den danske delegation i Rio melder, at Mark forsat arbejder hårdt med at forberede sig og nærmer sig den bedste version af sig selv. Uanset lodtrækning bliver Mark O. Madsen, med sin aggresive og opslidende stil, en træls lodtrækning for sine modstandere. Søndag aften er vi alle klogere – og forhåbentlig glade og tilfredse.

Held og lykke til Mark og holdet bag!

Følg Mark i Rio på søndag

Vi dækker Marks kampe løbende på Danmarks Brydeforbunds officielle Facebookside, og kampene sendes live på TV 2 med Frederik Ekstrøm som kommentator. 

Læs mere:

"Olympic Games preview in Greco-Roman at 75 kg" teamUSA.org 14-08-16

"Olympic Weight Class Preview Greco-Roman 59-75" United World Wrestling 08-08-16

"Mark vandt sølv til VM" brydning.dk 08-09-15


af Erik Nyblom & Thor Hyllegaard - 12.08.2016