Marks olympiske odyssé løfter brydesporten i Danmark

Indlæg af Udviklingskonsulent Rami Zouzou

De olympiske lege kan spores tilbage til år 776 fvt. Ikke alene fungerede de fysiske udfoldelser som en hyldest til de græske guder, men omkring kampen om hæder og ære samledes de mange folkeslag om kulturelle begivenheder såsom koncerter og foredrag og udviklede derigennem en fælles fortælling om sig selv og hinanden.

De gamle grækere har for længst lagt sig til hvile. De heroiske fortællinger lever imidlertid videre gennem de olympiske lege, hvor Mark O. Madsen den 14.august skal indlede sit 3. OL i en sportsgren, som er lige så gammel som selve begivenheden. En disciplin som blev praktiseret af selveste Hercules, hvorfor de deltagende udøvere kunne vinde den største ære. En tvekamp blandt toptrænede atleter, der ikke bare tjente som fysisk og mental udvikling, men også samlede og forenede flest tilskuere.

Mark O. Madsens vej til de varme måtter i Rio har skabt opmærksomhed om brydesporten i Danmark. Når vi tænker på Rio, er det hverken samba, karneval, fodbold eller Copacabana vi tænker på, men derimod toptrænede, multiatleters kamp i trikot.

(Foto: Danmark til OL)

Det er en historie, der er de græske myter værdig. Om at turde drømme stort.  Som den franske forfatter Victor Hugo sagde, så skal vi undgå at drømme småt, da det fratager os gejsten til at handle.

Marks rejse er historien om at vove at drømme og handle derefter. Og som det var gældende i antikkens græske samfund, så er det drømmen om sejrens sødme, der bygger fortællingen. En fortælling om, at forskellen på succes og fiasko hverken består i styrke eller viden, men i vilje. Det er med den historie, at brydesporten kan udvikles i Danmark.  Som den grimme ælling har dansk brydning udviklet sig til svane, om hvilken vi samles og udvikler os. På samme måde, som de brasilianske, fodboldspillende drenge på Copacabanas strande spejler sig i Neymar, så vil Marks tilstedeværelse og status som medaljefavorit indgyde respekt om det arbejde, der bliver lagt i en sport, som søger medlemmer og interesse fra medierne. Samtidig vidner det også om, at hvor der vilje er der vej, og det kan ikke bare bidrage til at tiltrække nye medlemmer til de danske brydeklubber, men i særdeleshed også fastholde fremtidens OL- kandidater.

Marks deltagelse er derfor ikke kun en sportslig event. Som i antikkens Grækenland skal det ses som en større begivenhed, som kan give brydesporten et folkeligt gennembrud, styrke interessen og øge medlemstilgangen til de danske klubber. Succes avler ambitioner og håb. Og håbet er det, der skal gøde brydesportens jord.  

Derfor er vi nu samlet omkring Marks jagt på at blive den bedste version af sig selv. Og sammen skaber vi en beretning om en sport, hvor det ikke er størrelsen på klubbernes bundlinje, der afgør om man er en del af eliten, men derimod viljen til at leve sine drømme. Det er i den ånd, den olympiske ild begyndte at brænde på olympen. Og det er i den ånd, fortællingen om Marks præstation og dedikation skal bidrage til fremgang i dansk brydning.

-Indlæg af Rami Zouzou, Udviklingskonsulent i Danmarks Brydeforbund


af Danmarks Brydeforbund - 07.08.2016