Nekrolog: Knud-Erik Johansen

Brydeklubben Thor har mistet en legende.

Brydeklubben Thor har med meddelelsen om, at Knud-Erik Johansen lørdag den 23. januar 2016 i en alder af 80 år stille er sovet ind, mistet en af klubbens absolut største ildsjæle og lederprofiler i klubbens mere end 100 årige historie.

Knud-Erik Johansen er, bortset fra en afstikker til Sønderjylland i 60érne, født og opvokset i Nykøbing Falster, og har altid været en del af Brydeklubben Thor.    

Knud-Erik Johansen var som søn af Johan Johansen, der i 1935 hvor Knud-Erik Johansen kom til verden, var formand for Brydeklubben Thor, ligeledes havde en stor karriere som bryder i BK Thor, hvor han blandt andet havde deltaget på BK Thors legendariske ”Sandemandshold”, nærmest født ind i brydesporten.

Knud-Erik Johansen startede også sin aktive brydekarriere op, og var i starten af 50´erne i blandt Brydeklubben Thors helt store ungdomsprofiler, sammen med blandt andet Bent ”træmand” Rasmussen, Henry Boesen og Benny Jensen, og de hentede på dette tidspunkt flere LF-mesterskaber.

I starten af 60´erne flyttede Knud-Erik Johansen af arbejdsmæssige årsager til Sønderjylland, men vendte i slutningen af 60érne hjem til Nykøbing F., og i 1969 blev han formand for BK Thor, en post han på dette tidspunkt bestred i 2 år. 

I 1973 blev Knud-Erik Johansen igen formand for BK Thor, og på dette tidspunkt havde BK Thor en af Danmarks absolut stærkeste ungdomsårgange, og i 1974 vandt BK Thor for første gang i klubbens historie et dansk holdmesterskab for drengehold.  Med en af Danmarks mest talentfulde ungdomsårgange hentede Knud-Erik Johansen den russiske træner Aleksander Bochenko til Nykøbing Falster og BK Thor. Den anden formandsperiode for Knud-Erik Johansen sluttede i 1976, og i den efterfølgende periode var Knud-Erik Johansen i mange år brydedommer, og havde også tillidsposter i blandt andet Øernes Atlet Union.

Knud-Erik Johansen var i denne tid også ansat som Statskontrollør på slagteriet i Nykøbing Falster, og det var i 70érne ikke noget tilfælde, at flere thorbrydere kom i lære på slagteriet i Nykøbing Falster. Knud-Erik Johansens egne børn og stedbørn blev som årene gik også alle mere eller mindre inddraget i Brydeklubben Thor, både som brydere og ledere.

I 1992 blev Knud-Erik Johansen blot den anden thorleder, der blev valgt som Brydeklubben Thors formand for 3. gang. Dette havde kun en anden thorleder formået, og det var Knud-Erik Johansens far Johan Johansen, der også har været formand over 3 gange i BK Thor. Denne bedrift er de i dag alene om at have i klubbens 105 årige historie.

I 1994 blev Knud-Erik Johansen afløst som formand af stedsønnen Morten Ahlefeldt Hansen, og efterfølgende var han engageret i støtteforeningen Thors venner, og det blev også til tillidsposter i Danmarks Brydeforbund, hvor han i en periode også var næstformand. I 1999 var Brydeklubben Thor værter for verdensmesterskaberne for ungdomsbrydere, og her var Knud-Erik Johansen naturligvis med i organisationskomiteen.

Knud-Erik Johansen har i hele sit liv været at finde i Brydeklubben Thor, hvor han var alt fra chauffør, til dommer, og i diverse udvalg indtil han for godt 8 år side blev ”ukampdygtig” grundet dårligt helbred. Han var dog på trods af et haltende helbred, altid at finde ved brydestævnerne i Nykøbing Falster som tilskuer.

Knud-Erik Johansen har som idrætsleder modtaget alt den hæder som kan opnås. Han var æresmedlem i Brydeklubben Thor, Thors Venner, og Danmarks Brydeforbund. Derudover har han også modtaget Danmarks Idræts forbunds æresnål i guld.  Ved Brydeklubben Thors 100 års jubilæum i 2010, blev Knud-Erik Johansen endvidere kåret som århundredets leder i Brydeklubben Thor.

Med tabet af Knud-Erik Johansen, har Brydeklubben Thor mistet en af brydningens absolut største ildsjæle, og en person der i den grad har været med til at skabe en helt speciel ånd i Brydeklubben Thor. Knud-Erik Johansen har viderebragt alle de dyder og værdier som BK Thor også havde helt tilbage ved sin opstart, og som han selv var blevet opdraget med, og som klubben den dag i dag stadig lever stærkt på.

Knud-Erik Johansen bisættes på lørdag den 30. januar 2016 kl. 1030 i Klosterkirken i Nykøbing Falster. 

Ære være Knud-Erik Johansens minde.


af Søren Hyllegaard Pedersen, næstformand i Brydeklubben Thor - 26.01.2016