Mark O. gik All-in i Las Vegas

De næste mange linjer samler op på et fantastisk VM. Fortæller lidt om hvad der skete op til VM, hvad der sket mellem Marks kampe, lidt VM statistik fra Marks karrierer, hvad der gik for sig udenfor arenaen, hæderen af Mark og en stor tak til alle.

Da vi drog til VM i Las Vegas var det med et håb om at en eller flere af vores brydere ville kvalificere sig til OL i Rio 2016. Medaljekamp var kravet. Mark stod qua sin store rutine med de bedste kort på hånden, for Fredrik og Tobias var oddsene større.
Fredrik fik aldrig mulighed for at investere, en skade satte desværre en stopper for deltagelse. Tobias havde en god forberedelse og havde set rigtig godt ud på den sidste samling i Hennef (Tyskland) inden afrejse til Las Vegas, men der var ikke payback i Las Vegas, det blev blot til en enkelt kamp.
Marks optakt fik et knæk da han halvanden måned før VM fik en fiberskade i baglåret som beordrede ro i et par uger, hvilket fremkaldte en del frustration. Fin pudsning af Marks favoritvåben, løft fra parterre kunne ikke lade sig gøre. Så truppen tog til Las Vegas med flere ubekendte om hvad der kunne forventes af Mark, som ellers havde set godt ud indtil da.
Træningsbetingelserne i Las Vegas, foregik i perfekte rammer i Randy Couture´s Gym (Xtreme Couture) og med fantastisk hjælp fra Rich Estrella fik vi pustet noget optimisme frem. Den svenske bryder Bogdan var inviteret med som sparring til Mark. Fra både sportschef og landstræner teamet lød det, at Mark så rigtig skarp og fokuseret ud, at han var i bedre form end da han tog em bronze i 2014.

Mark trak den tidligere verdensmester Yanikiev fra Bulgarien i første kamp, så der var lagt op til en rigtig gyser. Timerne op til kampen føltes som år.
Men formen var forrygende, Yanikiev gik så meget baglæns at han blev dømt passiv og beordret i parterre. Favoritvåbnet sad lige i skabet, Yanikiev fik en tur med udsigt til loftet i Orleans Arena og Mark vandt suverænt 5-1.

Nu lugtede det ikke bare af OL kval men også af medalje.
Svært men nødvendigt at holde fokus og tage en kamp af gangen for os på lægterne. Vi var enige om at Mark fra nu ville bryde alle ud af arenaen. Det vi ikke vidste, var, at Marks krop reagerede andeledes end ventet. Syre og træthed forplantede sig efter første kamp i en grad som gav Mark mere lyst til en tur på sofaen end at skulle bryde flere kampe. Det krævede både vilje og massage for at mande sig op til næste kamp mod Egypten. Her lægger Mark sit vanlige pres og kommer foran 4-0, men egypteren har overskud, mens Mark kæmper med en krop der reagerer anderledes end ventet. Det er tæt på et blive spændende men Mark vinder 4-2 og står nu foran kampen der kan kvalificere ham til OL. En kamp mod sidste års VM bronzevinder og hjemmebane helt Andrew Biesek fra USA, som ville have de fleste tilskuere i ryggen.
Kroppen vil stadig ikke helt som Mark vil, men med en mental opsang til sig selv, går Mark all-in, det må briste eller bære. Han hiver sig selv op og vinder overbevisende 9-0. En kæmpe forløsning for Mark, for træner teamet, sportschefen og for alle os andre ude på lægterne. Tredje OL billet i streg var sikret.

 

På afstand lugtede det nu af medalje, os på lægterne anede ikke noget om hvad der foregik i Marks krop.
I semifinalen ventede også en tidligere verdensmester, iraneren Abdouvali, og igen blev det en viljes handling der beordrede kroppen fremad og skabte en 2-0 føring hvor Iraneren samtidig blev tilkendt en advarsel. Mod slutningen af kampen var der tæt på udsolgt, Mark bliver kastet men undgår at blive rygvendt og dermed kun 2-2 i Marks favør grundet advarslen. Dette blev slutresultatet og dermed stod Mark i hans fjerde VM finale på 10 år. Imponerende!

Mark har som seniorbryder deltaget ved syv verdensmesterskaber siden han som førsteårs senior i 2005 vandt sit første vm sølv. Hvoraf de seks af gangene er blevet til medaljekampe (4xsølv, 1xbronze og 1x5ér) Det er kun sket en gang ud af de syv VMér at Mark ikke er kommet i top 5 (Istanbul 2011), hvor Marks daværende træner Ryszard Swierad under tragiske omstændigheder døde i måneden op til mesterskabet. Den statistik er der ikke mange i hans vægtklasse der kan hamle op med!
Fantastik for Mark og for dansk brydning.
Finalen blev desværre ikke den drømmekamp vi havde håbet på. Vlasov, RUS var i en klasse for sig, han havde fejet al modstand til side på sin vej til finalen uden at afgive et point. Det gjorde han heller til Mark, som ikke havde mere at skyde med. Flot af Vlasov som må siges at være kommet godt igen efter sidste års skuffelse ved VM.
Jeg mødte en total færdig men tilfreds Mark inden medaljeoverrækkelsen, ude bagved i det lille omklædningsrum, med dopingkontrollen klæbende til ham. Der var dog overskud til smil og lidt joken om at han kort inde i kampen mod Vlasov havde mest lyst lige at bede ham tage den med ro!

På lægterne var der en let skuffelse, men OL kvalen og sølvmedaljen fik hurtigt smilende tilbage og festen til at tage form. Fuldstændig fantastisk opbakning fra omkring 20 medrejsende venner og fans og så ved vi at mange også fulgte med derhjemme sent på natten eller tidligt om morgenen om man vil.

På lægterne var også vores Team Danmark konsulent, Jesper Starcke, Alma Larsen og Martin Lohse henholdsvis direktør og udvalgsformand i Guldborgsund kommune, som yder et stort tilskud til brydeforbundets kommende kraftcenter i Nykøbing Falster, samt Søren Christensen, fra reg66 transport som har ydet et betragteligt sponsorbidrag til VM turen. Vores nye TD konsulent har rødder i svømmeforbundet og er ukendt med brydesporten, så en fantastisk dåb at få og et godt afsæt til det videre samarbejde og forhandlinger om næste års økonomiske støtte.
Alma og Martin er mere kendt med brydesporten gennem kommunens mangeårige samarbejde med BK Thor, men også for dem var det en mega bonus i spillebyen. Søren er barndoms ven med Håkan og Anders og har tidligere overværet både VM og OL i brydning, men han var også særdeles glad for gevinsten for den indsats han havde puttet i.

I Las Vegas var også både den nye og tidligere formand i BK Thor, Peter Jensen og Søren Hyllegaard. Det gav anledning til et møde mellem parterne for DB’s kommende kraftcenter i Nykøbing F og Jesper Starcke. Et godt møde hvor vi hver i sær fik fortalt om visionen for at ville kraftcenteret og de udfordringer som synes at følge med. Jesper bidrog med hans erfaring fra svøm. Om end vi er to meget forskellige forbund, så var der nogle fællesnævnere og nogle erfaringer som vi kan lære af.

Hos de tilrejsende fans havde jetlag og forløsning sat et vist præg på energien, men onsdag hvor alle kunne holde fri, blev OL kval og medalje fejret på The Strip.På DB’s vegne, først og fremmest stort tillykke til Mark, til hans familie som bakker op og må lide afsavn. Kæmpe tillikke til trænerteamet Szymon Kogut og Håkan Nyblom, sportschef Thor Hyllegaard. Uvurderlig indsats fra jeres side.

Stor tak til Kim Larsen Fysioterapeut mm fra TD som har været uvurderlig hjælp under både forberedelse og mesterskab. Til Bogdan for super sparring til Mark.

Tak til Guldborgsund teamet

og til Søren Nørrelykke Christensen (sponsor)Bukker mig i støvet for de medrejsende fans som gav lyd i hallen og festede med udenfor. 1000 tak.
Fredrik og Tobias må på den igen, der venter et par muligheder for at kvalificerer sig til OL næste år i april/maj.

Ca. 100 BK Thor medlemmer på banen i halvlegen mellem NFC og BK Frem, da Mark blev hædret efter en flot tale af Guldborgsunds borgmester John Brædder og med overrækkelse af blomster fra den tidligere landsholdsfodboldspiller Claus Jensen.
Herefter gik turen til BK Thors klubhus hvor hele 150 fans, brydere og ikke mindst brydefans fra andre klubber i Danmark var mødt frem for at sige tillykke til verdens bedste Mark O Madsen.

Mark har som nævnt mulighed for at få følge af Tobias og Fredrik til OL. Også Anders Ekstrøm melder sig ind i kampen om at komme til OL kval næste år.
Derudover har Lütfü Atay, vores internationale dommer af højeste kategori også en god chance for at blive udtaget til at dømme ved OL i Rio.

Lütfü dømte alle dagene i Las Vegas, blandt andet medaljekampe og gjorde det fantastisk godt.

Galleri med alle billederne fra VM i Las Vegas 2015


af Palle Nielsen - 14.09.2015