Tilbageblik fra VM Tashkent Uzbekistan 2014

        VM i Tasjkent 2014  

Årets VM blev afviklet i Usbekistans hovedstad Tasjkent 9.-14. september 2014.

Forud for selve brydningen, blev der afholdt kongres, hvor der ud over valg til bestyrelsen også blev stemt om godkendelse af regnskab samt enkelte ændringer til forbundets statutter. En af de større ændringer var navneændringen fra FILA til United World Wrestling, herunder et helt nyt logo og et helt nyt branding koncept, der blev præsenteret af firmaet, der havde udarbejdet konceptet. Alle punkter på dagsordenen blev stort set enstemmigt vedtaget, hvorefter der var valg til UWW bureauet. Nenad Lalovic blev valt til præsident, uden modkandidater. Der var genvalg til Mikhail Mamishvili fra Rusland, Tzeno Tzenov fra Bulgarien samt Akhroldjan Rusiev fra Aserbajdsjan. Nye medlemmer blev valgt ind: Marina Pellicone fra Italien, Karl Martin Dittmann fra Tyskland, Hideaki Tomiyama fra Japan, Fouad Meskout fra Marokko samt Pedro Filho Gama fra Brasilien.

Vi fulgte ikke med ved hverken fristil eller kvindebrydningen, men brugte et par dage på eliteprogrammet for 2015 og ATK aktiviteterne for resten af året. Dette vender vi tilbage med snarest muligt. Vi brugte desværre også megen tid på akkrediteringen. Det var første gang nogensinde, at vi opgav at få ordnet alt papirarbejdet på ankomstdagen – så vi var nødt til at bruge nogle timer mandag for at få styr på de sidste detaljer (troede vi). Det viste sig, at de havde tænkt sig akkreditere bryderne på et andet hotel end holdlederen – så vi blev nødt til at skifte hotel mandag aften!

Bryderne og trænerne ankom tidligt tirsdag morgen og efter nogle timers hvile, gik de i gang med de sidste forberedelser forud for indvejningen.

Den græsk-romerske brydning startede fredag, med 75 og 86 kg klasserne. De største overraskelser i disse vægtklasser var nok at hverken Rusland eller Iran fik brydere kvalificeret til medaljekampene. Roman Vlasov fra Rusland tabte 6-6 til Andy Bisek fra USA i sin anden kamp. Vlasov var tappet for kræfter efter godt 4 minutters brydning. Det samme skete for russeren Azamat Bikbaev i 86 kg klassen. Han var ”færdig” efter 4 minutters brydning mod Pablo Shorey fra Cuba.
75 kg klassen blev vundet af Arsen Julfalakyan fra Armenien der ”endelig” vandt sit første verdensmesterskab, efter at have taget medaljer ved de sidste fem mesterskaber (inkl. OL), da han vandt 4-0 over Neven Zugaj fra Kroatien i finalen.
86 kg klassen blev vundet af Melonin Noumonvi fra Frankrig, der vandt 3-0 over Saman Tahmasebi fra Aserbajdsjan. Svenske Kristofer Johansson var oppe i bronzekamp, men tabte 0-3 til Viktor Lörincz fra Ungarn.


Arkiv billede: Fredrik i rødt

Lørdag skulle bryderne i 66, 80 og 130 kg klasserne så i kamp om medaljerne. 66 kg klassen var nok den vægtklasse, der havde samlet flest meriterede brydere – og rigtigt mange af disse blev placeret i den øverste halvdel af startlisten. Allerede efter 1/8 finalen, tabte flere af bejlerne til medaljerne. Fredrik Bjerrehuus trak et meget højt lodtrækningsnummer ved indvejningen og skulle derfor ud i kvalifikationskamp, hvor han mødte Hideyuki Otoizumi fra Japan. Japaneren startede i et meget højt tempo og scorede 2 point i første periode. Han fortsatte i samme stil i anden periode og dominerede stort set hele perioden. Her scorede han yderligere 3 point og vandt dermed samlet med 5-0. Vægtklassen blev vundet af Davor Stefanek fra Serbien, der vandt 7-3 over Omid Noroozi fra Iran. Edgaras Venkcaitis fra Litauen stod for en pæn overraskelse, da han i bronzekampen fyrede et ordentligt hovedfald af på Hasan Aliev fra Aserbajdsjan få sekunder efter kampstart. Aliev gik ud som et lys og havde lidt svært ved at forstå hvad der var sket, da han endelig rejste sig op.
I 80 kg klassen var tingene lidt mere ”normale”. Der var stort set favoritsejre over hele linjen, selvom russeren Evgeny Saleev var et ganske uskrevet blad, der nåede til finalen. Her var Peter Bacsi fra Ungarn dog bedre, med cifrene 2-1. Glædeligt var det, at en god ven af Danmark; svenske Jim Pettersson endelig fik belønning for mange års hård træning, da han vandt bronze i vægklassen efter en 4-0 sejr over polske Tadeusz Michalik.
Mijian Lopez Nunez fra Cuba vandt sit 5. verdensmesterskab i 130 kg klassen, ved i finalen at besejre Riza Kayaalp fra Tyrkiet med 2-0. Her var den russiske bronzevinder et spændende bekendtskab. Bilial Makhov har tidligere vundet 3 verdensmesterskaber i fristil, men havde til årets mesterskab ”konverteret” til græsk-romersk – med en flot debut, da han efter semifinalenederlaget til Lopez vandt bronzekampen med 9-0 over Eduard Popp fra Tyskland. Heiki Nabi fra Estland vandt den anden bronzemedalje i denne klasse.


Fotograf Ove Gundersen: Tobias i rødt

Søndag var bryderne fra 59, 71 og 98 kg klasserne på madrassen.
Det var svært at finde en større favorit end Hamid Soryan fra Iran, der stillede op i 59 kg klassen. Han avancerede til finalen, hvor han mødte Mingiyan Semenov fra Rusland og vandt med 2-1. Dette var Hamids sjette guld! Norske Stig Andre Berge vandt sin første VM medalje, ved at besejre Spencer Mango fra USA med 1-0 i bronzekampen. Mesterskabets største positive overraskelse var den anden bronzemedaljør; Elmurat Tasmuradov fra Usbekistan. Han vandt de tre første kampe på teknisk fald, hvorefter han tabte semifinalen 1-2 til Hamid. I bronzekampen blev det også til en teknisk faldsejr over Ismael Borrero fra Cuba.
Tobias Fonnesbek mødte Peter Modos fra Ungarn i 1/16 finalen. Efter en første periode der endte 0-0, trak Modos fra i anden periode og vandt kampen 3-1.
71 kg klassen blev vundet af Chingiz Labazanov  fra Rusland, med Yunus Ozel fra Tyrkiet på andenpladsen. Bronzemedaljerne blev vundet af Afshim Byanbangard fra Iran og Rasul Chunayev fra Aserbajdsjan.
I 98 kg klassen sørgede Artur Aleksanyan for, at Armenien blev eneste nation der vandt to guldmedaljer i græsk-romerske brydning, da han vandt finalen over endnu en stor overraskelse – tyske Oliver Hassler.
Her blev Gholamreza Rezaei fra Iran og Cenk Ildem fra Tyrkiet bronzemedaljører.

Iran blev bedste nation med 42 point efterfulgt af Rusland med 36 point og Tyrkiet med 34 point.

Næste års VM arrangeres i Las Vegas og her bliver de 6 første i hver vægtklasse direkte kvalificeret til OL i Rio de Janeiro.

Erik Nyblom


af Else Kilgod - 17.09.2014