Grand Prix Dortmund 2014

Tysklands Grand Prix blev igen i år afholdt i Helmuth Körnig Halle i Dortmund. Weekenden bød på brydning både i fristil og græsk-romersk brydning. I fristilsturneringen var der 77 deltagere fra 16 nationer og i den græsk-romerske turnering var der 157 deltagere fra hele 22 nationer.
Danmark stillede kun med to deltagere, da både Anders Ekstrøm og Fredrik Bjerrehuus er skadet.


Arkiv billede fra Aarhus Open 2014 - Tobias i rødt
Tobias Fonnesbek, BK Thrott stillede op i 59 kg klassen, der rummede 22. deltagere. I kvalifikationsomgangen vandt han en sikker 8-0 sejr over Thomas Högelmeier fra Tyskland. I 1/16 finalen mødte han Roman Amoyan fra Armenien. Tidligere havde Tobias tabt på teknisk fald under to minutter så derfor var det også her fremgang at spore, selvom det blev til et klart 0-5 nederlag til armenieren. Amoyan kvalificerede sig til finalen (som han vandt) og dermed var Tobias med igen. I den første
repechage kamp mødte Tobias polakken Dawid Ersetic og her vandt Tobias en pointsejr på 2-1. Vinderen i den anden repechage kamp skulle møde norske Stig Andre Berge i bronze kampen. Tobias stod overfor Karen Aslanyan fra Armenien. Her var Aslanyan bedre med pointene 4-1. Dermed endte Tobias på en 10. plads i det stærkt besatte 59 kg klasse.


Arkiv billede fra Thor Masters 2014 - Mark i blåt

Mark O. Madsen fra BK Thor stillede i Tyskland op i 80 kg klassen, der havde 15 indvejede brydere. Mark lagde ud med en faldsejr over Pavel Powada fra Tjekkiet. I kvartfinalen blev det til en 4-0 sejr over Tadeusz Michalik fra Polen. I semifinalen mod svenske Lennie Persson blev der ikke ruttet med point, men Mark havde styr på begivenhederne og vandt med 2-0.
I finalen ventede Aleksandr Kazakevich fra Litauen – samme mand, der vandt over Mark i bronze kampen ved OL i London 2012. Finalen blev en herrefight, hvor Mark var den, der havde mest styr på begivenhederne. Mark fik modstanderen ned i parterre to gangen, hvilket betød et enkelt point til Mark. Herfra skulle kampen kontrolleres uden de helt store chancer – en game-plan der næsten holdt hele vejen.
Kazakevich blev mere og mere frustreret som tiden gik og med ca. 20 sekunder tilbage, nikkede han Mark en skalle. Dommerne tolkede desværre episoden helt anderledes og tildelte Kazakevich et point og en advarsel til Mark. Kampen endte 1-1, med Kazakevich som vinder. Da alle dommere var enige i fortolkningen, blev der ikke ”kastet” Challenge fra det danske trænerteam.

Efter stævnet var overstået gik den danske sportschef, Thor Hyllegaard over til FILA instruktøren, Stanislav Sernek fra Slovenien. Generelt havde standarden på dommerarbejdet været meget højt og der var ikke tidligere på dagen været en eneste episode, hvor dommerne havde ”grebet ind” i de døende sekunder af en kamp. Sernek havde set episoden i slow og fortalte Thor, at han havde givet Kazakevich en advarsel og et point til Mark, hvis det danske hold havde bedt om Challange. Nu var det ikke hverken EM eller VM, så holdet og Mark overlever nok denne fortolkning. Nu ved Sernek at han skylder en tjeneste en anden gang.

Tobias og Szymon bliver i Tyskland og deltager i den internationale træningssamling ugen ud. Om 14 dage drager hele holdet til Iran, hvor de sammen med Sverige og Iran intensiverer VM forberedelserne.

Erik Nyblom


af Else Kilgod - 29.06.2014