Medaljetørken er forbi - EM bronze til Mark O. Madsen

Medaljetørken er forbi - EM bronze til Mark O. MadsenSå lykkedes det for dansk brydnings helt store profil, Mark O. Madsen at vinde en EM medalje som seniorbryder. Mark blev junior europamester i 2004 og det blev startskuddet på hans flotte internationale karriere. "Super-Marko" vandt EM-bronze efter fantastisk brydning i 75 kg klassen i den finske by Vantaa nær ved Helsinki søndag den 6. april 2014.Efter at have vundet fire VM-medaljer, 3 af sølv og 1 af bronze i perioden fra 2005 til 2009, har der været næsten 4½ års medaljetørke. Det blev til bitre 5. pladser ved OL i London i 2012, og VM i Budapest i 2013, hvor bronzekampene blev tabt. Men ved EM i Vantaa kunne Mark atter smile, EM medaljen kom i hus efter en helt fantastisk indsats som i den grad bekræftede at han stadig er at regne med i toppen af international brydning.I jagten på sin første EM-medalje var de store rivaler på forhånd brydere fra Ukraine, Armenien og Rusland.
Mark O. Madsens store styrkeprøve stod på papiret allerede i 2. runde, hvor ukrainske Dmytro Pyshkov ventede.
Først skulle 1. runde dog overstås mod franske Evrik Nikoghosyan. Her startede Mark som lyn og torden og vandt på teknisk fald 8-0 efter to meget flotte løft fra parterre med efterfølgende kast.
Dmytro Pyshkov, havde Mark aldrig tidligere besejret, men i denne kamp var der ingen tvivl. Pyshkov nåede kun at hilse inden han blev kørt over og efterfølgende så loftet af hallen et part gange. Mark O. Madsen var igen super skarp og fortsatte takterne fra kampen i 1. runde, og vandt igen 8-0 og igen med to meget flotte løft fra parterre med efterfølgende kast.I kvartfinalen ventede serberen Viktor Nemes. Han kunne heller ikke stille noget op. Kampen blev vundet sikkert med 4-0, efter samme recept som de to første kampe.
Dermed var Mark O. Madsen klar til semifinalen mod Arsen Julfalakyan fra Armenien. En velkendt herre og en gentagelse af bronzekampen fra VM for godt et halvt år siden i Budapest. Det blev en tæt dyst mod armeneren som også er OL sølvvinder fra OL i London 2012.
Mark startede rigtig godt og var toneangivende i første periode. I anden periode kom armeneren foran 2-0 på en rulning. Mark kom godt igen, fik udlignet til 2-2, som kampen også sluttede. Da armeneren havde et to-tal og Mark kun havde to et-taller, blev det en armensk sejr.
Et ærgerligt nederlag til Mark O. Madsen, som nu skulle samle kræfter til endnu en bronzekamp. Her ventede svenskeren Robert Rosengren, der har en OL 5. plads fra London, som sit bedste internationale resultat. De to brydere har mødt hinanden en del gange, og altid med Mark O. Madsen som vinder.
Denne stime blev der ikke lavet om på, Mark styrede kampen og vandt sikkert 2-0.Glæden og forløsningen blev skreget ud mod en mindre flok dannebrogsklædte støtter, som tog del i sejrens sødme. Med et’ blev neglebidende nervøsitet forvandlet til jubel og den humoristiske sans blussede op igen. Endelig, endelig, efter at have været tæt på nogle gange lykkedes det. Og nu er der tilføjet en "rigtig" EM medalje til samlingen af internationale medaljer.
En stor triumf for Mark O. Madsen, der samtidig fik bevist, at han er et godt emne til en god placering ved OL i Rio om godt 2 år.

Guldet i 75 kg klassen gik til Rusland, som "kun" havde sin næstbedste mand med, og ikke den forsvarende europamester og olympiske mester Roman Vlasov med. Men guldet gik til Alexander Chekhirkin fra Rusland og sølvet gik til Arsen Julfalakyan, mens Mark O. Madsen og Elvin Mursaliyev fra Aszerbaidjan tog bronzen.Også kæmpe stort for trænerteamet Szymon Kogut og Håkan Nyblom, samt eliteansvarlig Thor Hyllegaard som knokler med bryderne til daglig. Og selvfølgelig stort for Danmarks Brydeforbund. På turen var Team Danmarks fysioterapeut Kim Karsen også en del af teamet. Kim, som selv er tidligere bryder gennem mange år i Alsia, var en uvurderlig hjælp og støtte for hele teamet.

DB havde også Anders Ekstrøm og Tobias Fonnesbek i aktion.
For Anders blev det desværre kun til en kamp i 66 kg. Anders Ekstrøm mødte i første runde, bulgareren, Kostyantyn Stas, og her sejrede bulgareren efter en tæt dyst med 1-0. Da bulgareren ikke klarede den til finalen, blev det kun til en kamp.
Tobias Fonnesbek var med i 59 kg klassen og vandt sin første kamp sikkert 4-0 over Martinez fra Spanien. I anden kamp mod Sokol fra Kroatien blev det til et knebent nederlag på 1-0. Sokol nåede heller ikke finalen så Tobias kom ikke ind i turneringen igen.
For begge brydere er der et stykke vej op til medaljekampene - der skal svedes noget mere i træningslokalet.

Der var generelt skandinavisk succes med 2 svenske bronzemedaljer, 1 norsk bronzemedalje. Værtsnationen Finland tog en sølvmedalje.

På DB's vegne, stort tillykke til Mark med medaljen. Tak til hele teamet omkring landsholdet. Thor, Szymon og Håkan. Tak til Kim Larsen/Team Danmark og til de som tog turen til Vantaa og heppede.
 
Skulle nogen være nysgerrig efter at se hvordan sådan en EM medalje ser ud, skulle man være interesseret i at hylde en verdensklasse bryder, så er muligheden der næste lørdag den 12. april, hvor de danske mesterskaber afvikles i Nykøbing Falster. Til dette mesterskab er der også mulighed for at se de tre andre landsholdsbrydere i aktion. Både Tobias Fonnesbek, Anders Ekstrøm og Fredrik Bjerrehuus stiller op.

Palle Nielsen


af Else Kilgod - 07.04.2014