To nordiske mesterskaber i Eslöv, Sverige

Weekendens nordiske mesterskab, den 11. og 12. maj 2013, i Eslöv-Skåne i Sverige, gav to titler til Danmark. Frederik Ekstrøm, BK Thor N, tog titlen i senior 74 kg og Mathias Bak, Thor V, tog titlen i ungdom 85 kg.

Mændenes senior NM, blev for første gang afviklet som et holdmesterskab, hvor alle mødte alle, samtidig med at den dannede rammen for det individuelle NM. Holdmæssigt blev det ingen succes for Danmark, som manglede brydere i to vægtklasser. Men individuelt stor succes for Frederik Ekstrøm, der strøg helt til tops og tog sin anden senior NM titel. Frederik havde den rigtige timing og havde tilpasset træningen helt perfekt til dette mesterskab.


Frederik Ekstrøm nordisk senior mester for anden gang

For lillebrorAnders Ekstrøm, BK Thor N, gik det også rigtig godt. Sølvmedalje efter sejre i fire ud af fem kampe. Kun Norges, 2 x OL deltager, Stig Andre Berge var for hård en opgave. Anders, som er en del af DB’s OL satsning frem mod Rio 2016, er efter en formnedgang, godt på vej tilbage. Klog brydning og kanon fight var recepten.


Sølv til Anders Ekstrøm

Så for DB et ganske godt seniormesterskab med en guld og en sølv.
Der var sekshold til start. Foruden Danmark, var det Norge, Finland, Estland, og Sverigemed to hold. Sverige to
holdmesterskabet, mens Norge med tre guld, tog flest individuelle titler.
 

Mathias Bak, Thor V, glemmer nok aldrig Eslöv. For andet år i træk kan han nemlig kalde sig nordisk mester i ungdomskategorien. Med stabil og solid brydning og tre sejre lykkedes det ungdomslandsholdsbryderen at genvinde titlen.


Mathias Bak nordisk ungdoms mester for anden gang

Patrick Hyllegaard, BK Thor N, glemmer heller ikke Eslöv. På flot fight, lykkedes det Patrick at vinde bronze, hans første NM medalje.


Bronze til Patrick Hyllegaard


Glade ungdommer

Det blev som ventet en svær opgave for flere af de andre ungdomsbrydere. Mikkel Wind, BK Thrott, var tættest på medalje, da han kæmpede sig frem til bronzekampen, men måtte se sig slået.

Juniorbrydere viste gode takter, i forhold til konceptet, som der trænes efter. Både Mark Kjæp, BK Thor N, og Rajbek Bisultanov, Herning, var i kamp om bronzen, uden at have marginalerne med sig. Marcus Frandsen, BK Thor V, lagde godt ud med to sejre, derefter fulgte to nederlag. Dennis Sabroe også fra Thor V, kæmpede godt, men ikke helt nok til at vinde.

.

De danske ungdom og junior hold

Hos kvinderne, som var på programmet for første gang, stillede Ida Stuhr, Jyden op og mødte i sin første kamp den svenske juniorlandsholdsbryder, Therese Persson og tabte i to perioder, det blev også til nederlag i anden kamp, som betød exit fra turneringen.

Resultaterne kan ses online HER  

Som skrevet tidligere, er der ikke langt til Eslöv, når broen er krydset, og meldingen om at ganske mange danske fans ville tage turen og bakke op om de danske brydere, slog ikke fejl. Dejligt at så mange tog turen, det luner, og det betyder meget for bryderne.


Betænkelige danske tilskuer 

Også tak til landstrænerne, Thor Hyllegaard og Szymon Kogut. Tak til assistentlandstræner, Lars Fonnesbek, og til Mehdi Rostampuor for hjælpen til Ida Stuhr.

Tak til vores to FILA dommere Peter Rafn og Erik Poulsen, som var på arbejde begge dage, under en karismatisk FILA delegeret.

Tak til Cecilie Bak, for billederne.

Undertegnede og næstformand Erik Nyblom, deltog ved nordisk møde. Her besluttede vi bl.a. at start gebyret fremover hæves fra 60 til 70 euro, og den fælles betaling til medaljer og FILA delegeret blev afstemt, så der er større chance, for at det matcher med de faktiske udgifter.

Næste års NM bliver i Finland, Åbo, den 3 og 4. maj 2014. I 2015 er Norge værter, den 23 og 24. maj. Værtsklubben er ikke fundet endnu.

Ved mesterskabet viste de nordiske lande og Estland, deres støtte, til at rede OL brydning, i håb om at det forbliver på OL programmet i 2020 og fremefter. Værterne havde lavet en opvisning, som dannede OL ringene og et 15 meter langt banner med teksten, ”save olympic wrestling”, blev foldet ud, og holdt op af alle de deltagende brydere. Det hele blev filmet og bliver klippet sammen til udgivelse. Maj måned 2013, er af FILA udnævnt til ”World Wrestling Month” med den 15. maj som en central kampagne dag, hvor FILA landene er blevet opfordret til at bombarderer, medierne og ikke mindst de sociale medier. Sammenklippet fra NM, bliver forhåbentlig klar til denne dag og distribueres på youtube, facebook og twitter.


Save Olympic Wrestling indslag

Den 29.maj 2013, holder vi vejret. Der skal de otte idrætsgrene, som gerne vil være den 28 og sidste idrætsgren på OL programmet i 2020, præsentere sig. Der sies fem fra den dag. De sidste tre er på valg i Buenos Aries i dagene 4 til 7. september 2013, hvor også værtsbyen for OL 2020 bliver udnævnt.

Palle Nielsen, formand DB


af Palle Nielsen - 13.05.2013