NY FILA præsident

Serbiske Nenad Lalovic tager pladsen som ny FILA præsident

Efter den chokerende nyhed om IOCs indstilling til at fjerne brydning fra listen af sportsgrene ved OL i 2020 havde FILAs præsident, Raphael Martinetti indkaldt bestyrelsen til ekstraordinært møde i Phuket, Thailand d. 15 og 16. februar 2013. Det blev et dramatisk møde, hvor en gruppe af delegerede fra østlandene, gav præsidenten skylden for brydningens mulige exit som OL kerne sportsgren ved OL i 2020.

Raphael Martinetti anmodede om bestyrelsens velvilje til at føre de kommende måneders kampagne for at redde brydningen. Han måtte desværre sande at kun 50 % af bestyrelsen kunne støtte hans fortsatte præsidentkandidatur. Raphael Martinetti gjorde ikke brug af sin egen stemme, men indgav i stedet sin afskedsbegæring for at give en anden chancen.

Raphael Martinetti trådte til i 2002 efter jugoslaviske Milan Ercegan. Forud for præsidentposten lå 20 års tro medlemskab af FILA samt en formandspost for FILAs officielkomite. Raphael Martinetti fortsætter nu som menigt bestyrelsesmedlem indtil 2014. FILA præsidenten lagde IOCs nylige indstilling til grund for hans beslutning om at fratræde stillingen. Med fratrædelsen ønsker han tilmed at beslutningen vil hjælpe med at bevare brydning som olympisk disciplin.

Ny FILA præsidentFILAs bestyrelse udnævnte ved mødet i Thailand serbiske Nenad Lalovic som konstitueret formand. Ifølge FILAs regelsæt skal valget af en ny FILA præsident eller ratificeringen af Nenad Lalovic ske ved en ekstraordinær kongres indkaldt af bestyrelsen eller en tredjedel af de nationale forbund.  Den nyligt valgte præsident udvalgte i samme seance fristils verdensmesteren og olympisk bronzevinder Stan Dziedvic fra USA som vicepræsident og assistent.

I tillæg valgte FILAs bestyrelse at tilføje 3 medlemmer til FILAs bestyrelsen, som sammen med bestyrelsen skal arbejde for at redde brydning fra et nært forestående olympisk ende. De tre nye bestyrelsesmedlemmer er amerikanske Jim Scherr, Alexander Karelin fra Rusland og Pedro Gama Filho fra Brasilien. Jim Scherr er tidligere formand for den amerikanske olympiske komite og det amerikanske brydeforbund samt trippel medaljetager ved verdensmesterskaberne.  Russiske Alexander Karelin er tidligere trippel olympisk mester og i alt 4 gange medaljetager ved OL. Desuden har han vundet verdensmesterskaberne 9 gange.  Pedro Gama Filho er præsident for det brasilianske brydeforbund og valgt, da Brasilien er vært for det næste OL i 2016.

FILAs bestyrelse har nu lagt sig i selen og rekrutteret flere sværvægtere indenfor sporten, som i de kommende måneder skal arbejde på at sikre brydesportens retmæssige plads ved de olympiske lege 2020. Det bliver spændende at finde ud om anstrengelserne bærer frugt, når medlemmerne ved den årlige IOC kongres i september i Buenos Aires, Argentina træffer den endelige beslutning.

Amir Lavasani


af Else Kilgod - 17.02.2013