EM - G-R første dag

Lørdag var første dag med Græsk-romersk brydning, hvor vægtklasserne 55, 60, 96 og 120 kg blev afviklet. Vi har for alvor set hvordan det fungerer med de nye regler - og det fungerer godt. Den vigtigste regel er, at scores der point i stående, er der ikke tvungen parterre. Ved dette EM, ses samme tendens som ved OL test Event og Ungarns Grand Prix, hvor der bliver lavet mange point i stående, og mange perioder afgøres uden tvungen parterre.

55 kg blev vundet af Aliev (Azerbajdian), som vandt efter en tvivlsom kendelse over Modos (Ungarn) i finalen. Modos fik advarsel for at bevæge sig i parterre forsvar. Reglerne foreskriver at man ikke må bevæge sig hele tiden, hvilket virker underligt, når forsvaret netop handler om at forhindre modstanderen i at komme til angreb. Det var dog også eneste gang, der blev givet advarsel for denne aktion. Kostadinov (Bulgarien) og Uncuncu (Tyrkiet) blev nr. 3.

60 kg første guldmedalje til Slovakiet ved Levai, som vandt overbevisende igennem hele turneringen. Angelov (Bulgarien) havde en benhård vej til finalen gennem at vinde over Diaconu (Rumænien), Abdullin (Rusland), Mammedov (Azerbajdian), Chochua (Georgien). Den lokale favorit Stefanek blev nr. 3, hvilket medførte dagens største bifald. Vinderen af Thor Masters Abdullin (Rusland) fik også succes ved at tage en bronze ved sit første internationale mesterskab.

96 kg var overraskelsernes vægtklasse. Forhåndsfavoritterne Jimmy Lidberg (Sverige), Totrov (Rusland), Dzeinchenka (Hviderusland) måtte alle forlade EM med sekundære placeringer. Bedste i vægtklassen var førsteårssenior Aleksanyan (Armenien), som lavede mange point i stående og parterre. Litaueren Ezerskis gjorde comeback efter OL i Beijing og kom overraskende i finalen. Bronzemedaljerne endte hos Rutenko (Ukraine) og Qadabadze (Azerbajdian).

120 kg havde det forventelige resultat. Den unge tyrker og aktuel verdensmester Kayaalp viste sin klasse og gik overvisende gennem turneringen. I finalen stod han overfor Baroev (Rusland). En anden russer Patrikeev, som stiller op for Armenien viste spetakulær brydning og vandt to kampe på fald bl.a. bronzekampen mod den ungarske kæmpe Deak-Bardos, hvor det var tydeligt at smartness besejrer styrke. Der endte endnu en bronzemedalje i Ukraine ved Yevhenii Orlov.      


af Amir Lavasani - 11.03.2012