Mark O. Madsen Nordisk Senior Mester for fjerde gang

Selvom Mark O. Madsen ikke kunne bryde sig fuldt ud grundet en skulderskade, så sikrede han sig alligevel sin fjerde nordiske senior titel i 74 kg klassen. Det var samtidig hans NM titel nr. 9, idet han også har 5 titler i ungdomsrækkerne.

Foto Claus Hansen

Det nordiske mesterskab på hjemmebanen i Nykøbing Falster Hallen kom i hus efter at have siddet over i første runde i den 7 mands store vægtklasse. I første kamp vandt Mark O. Madsen over svenskeren Kristoffer Nilsson med 2-1 i perioder, 0-1, 1-0 og 3-0. I finalen ventede finnen Valtteri Moisio (nr. 5 ved EM i 2008), der på sin vej til finalen blandt andet havde besejret sin landsmand Henri Välimäki, som blev nr. 7 ved VM sidste år.

Foto Esben Fonnesbek

Det blev en tæt finalekamp, hvor Mark, synligt præget af sin skulderskade, ikke var i sit sædvanlige høje gear. Mark tabte første periode med 1-0, men kom godt igen ved at vinde 1-0 i anden periode. Ved stillingen 0-0 i 3. Periode, skulle der lodtrækning til da kampen var helt lige. Den finske bryder vandt lodtrækningen og skulle angribe i parterre. Han skulle samtidig score point for at kunne blive udråbt som nordisk mester. Forståeligt blev der angrebet på den dårlige skulder, men Mark O. Madsen bed smerten i sig og viste fremragende forsvar i parterre (liggende brydning), og den finske bryder formåede ikke at score. Dermed vandt Mark sidste periode med 1-0, til stor glæde for de godt 300 fremmødte tilskuere og gik helt til tops. Der skal lyde en stor tak til Hassan Torabi for effektiv behandling af Marks skulder under mesterskabet. En afgørende betydning for triumfen.

Frederik Ekstrøm var sat op til NM guld, men måtte "nøjes" med sølvet. I 66 kg klassen var der kun 3 brydere. Frederik startede rigtig godt med at besejre finnen Jarkko Ala-Huikko med cifrene 1-0 og 2-0. Ganske flot idet finnen i 2008 blev europamester, godt nok i 60 kg.
I finalen ventede svenskeren Vahab Danesvar, og det blev en tæt dyst over tre perioder. Første periode gik til Vahab med 2-0 på et godt angreb i parterre, med efterfølgende rulning. Anden periode bød på dramatik, da de to brydere endte ud for madrassen. Tvivlen lød på hvem der først var landet udenfor madrassen og hvem der skulle have et point. Dommerne skønnede, at der ikke skulle gives point. De danske trænere bad dog om ”Challenge" hvilket betød, at situationen skulle ses igen på video. Dette fik ikke dommerne til at ændre deres mening, og Frederik kom bagud 0-1, idet man afgiver et point, hvis man taber en challenge. Nu så det sort ud for Frederik, bagud efter halvanden minuts stående brydning, skulle Vahab igen angribe de sidste 30 sekunder i parterre. Svenskeren skulle bare have tiden til at gå, men med 10 sekunder igen "forcerede" svenskeren og prøvede at løfte Frederik Ekstrøm som efterfølgende stoppede svenskeren, hvilket gav 2 point og dermed vandt Frederik med 2-1 i anden periode til stor glæde for hjemmepublikum. I tredje og afgørende periode vandt svenskeren dog med 1-0 og blev dermed nordisk mester.

Foto Claus Hansen

For Frederik var der mere end en NM titel på spil. En overbevisende præstation ved NM kunne give udtagelse til VM. De sportslig ansvarlige i eliteudvalget vurderede, at præstationen ikke rakte til en VM plads. Drømmen om endnu en VM deltagelse brast. En selvsagt skuffet Frederik Ekstrøm overvejer sin fremtid som bryder.

Det blev til endnu en medalje til Danmark, da juniorbryderen Tobias Fonnesbek, viste takter der lover godt for fremtiden. I den blot tre mand store 60 kg klasse, var Tobias uhyre tæt på at vinde første kamp over Esteren Anar Zeinalov. Efter at have vundet en periode hver, havde Tobias fordel af at kunne vælge om han ville angribe eller forsvarer sig i parterre i tredje periode. Tobias havde haft held med sit angreb tidligere i kampen og tog chancen med et angreb igen. Esteren forsvarede sig dog og vandt perioden 1-0 og dermed kampen.

Foto Esben Fonnesbek

Næste kamp mod Robin Nilsson, Sverige, var kampen om sølv eller bronze, da Robin også tabte til Esteren. Tæt affære, hvor de to første perioder endte 1-0, 0-1, men med Tobias i vanlig angrebslysten stil, måtte en tydelig træt svensker give sig i tredje periode. Tobias kom flot på ryggen og scorede pointet, der gav ham retten til at angribe i parterre og her blev der ikke givet noget væk. Overraskende sølvmedalje til Tobias.

Foto Esben Fonnesbek

De to øvrige danske deltager Martin Lorenzen i 55 kg, Lasse skifter og Andy Nielsen i 74 kg, Rune Nilsson i 84 kg og Jesper Viholt i 96 kg, endte uden for medaljerækkerne.

Finland vandt to NM titler og det samme gjorde Estland, mens Danmark, Norge og Sverige hver hentede en titel. Thomas Rønningen fra Norge, der vandt 55 kg klassen blev kåret til turneringens bedste bryder.

En guld og to sølv må betegnes som et godt resultat for Danmark, om end mesterskabet rent deltagermæssigt var en katastrofe. 32 deltager nærmede sig det laveste antal nogensinde og selvom der var ”forklaringer”, så gav det skår i glæden. Ærgerligt for BK Thor, der i anledning af deres 100 års jubilæum, som sædvanligt havde lagt mange kræfter i at skabe et super mesterskab. Arrangementet blev flot og vellykket, men havde fortjent et større felt af brydere. Den nye hal 3 i Nykøbing Falster viste sig som ventet at egne sig godt til et brydestævne. Det blev en intim stemning, hvor de godt 300 tilskuer fyldte godt op i hallen. Finaleshowet blev styret i vanlig underholdende stil af Søren Hyllegaard. Så efter en lidt tam start, kom der mere damp under kedlerne under finalestævnet, og sidste kamp med Mark O. Madsen var en perfekt afslutning.

Nordisk Brydeforbund tog allerede på et møde fredag aften konsekvensen af det lave deltagerantal. Allerede fra næste år bliver NM senior lagt sammen med NM for cadet, cadet piger, og junior midt i maj måned. Estland er værter i 2011. Da man valgte at følge kalenderen for cadet og junior, betyder det, at NM for senior bliver afholdt i Danmark igen allerede i 2012, hvor BK Thrott skal være værter. De er tidligere på året tildelt NM for cadet og junior og tager også gerne udfordringen med seniormesterskabet.

Godt 20 af de deltagende brydere bliver nu i Nykøbing Falster, hvor de deltager i en stor træningssamling, hvor de skal træne i den nye hal 3. Dette er primært som forberedelse til VM i brydning om godt en måned i Moskva. For Mark O. Madsen bliver der dog ingen træningslejr, da han skal holde sin skulder i ro i foreløbigt en uges tid.

Afslutningsvis skal lyde en stor tak til BK Thor, til alle de frivillige kræfter, der har gjort mesterskaberne muligt. Ligeledes tak til ledere, dommere og officials og til det danske Træner Team.

 


af Else Kilgod - 09.08.2010