En brydelegende er død

Af Tage Christensen  

En dansk brydelegende og et stort sportsmenneske er død. Den 70-årige Svend Skrydstrup fra Brydeklubben Alsia sov stille ind den 1. juli 2010.

Svend Skrydstrup var et fænomen på brydemåtten. Han var i 50’erne og 60’erne en af verdens bedste brydere i letvægt, og ud af 1000 kampe på brydemåtten vandt han de 900 kampe. I Svend Skrydstrups storhedstid var Atletklubben Alsia – som klubben hed dengang – i toppen af dansk brydning, og stillede på et tidspunkt det meste af deltagerne på det danske brydelandshold.

OL i Tokyo

Svend Skrydstrup var med ved de olympiske lege i Tokyo i 1964, hvor han fik en uheldig lodtrækning og sluttede som nummer syv. Med bare lidt held havde en medalje været indenfor rækkevidde. Også ved Europamesterskaberne i Minsk i Rusland blev Svend Skrydstrup nummer syv, mens han opnåede en niendeplads ved EM i Modena. Det samme var tilfældet ved verdensmesterskaberne i Bukarest i 1967.

Han var dansk seniormester tre gange og havde altid en evig kamp – ikke med modstanderen – men mod vægten. Han gik ofte seks kilo ned i vægt på en halv snes dage. Det foregik med løbeturen, iført to træningsdragter, handsker og efterfølgende dampbade og sauna. Det gav sult og væskemangel uden nogen form for kontrol. Han erkendte efter brydekarrieren var afsluttet, at det var direkte livsfarligt.

Trods sin eminente brydestil med favoritgrebet »smidighedsbælte« var han udsat for adskillige skader. Flækkede øjenbryn, trykkede ribben og skulderskader. Han var også gennem en øre-operation og fik fjernet brusk på grund af såkaldte blomkålsører, som ofte ses hos gamle brydere.

Han blev ikke færre end fem gange kåret af Samvirkende Idrætsforeninger som »Årets sportsmand« i Sønderborg.

Nu må Alsia nøjes med at mindes Svend Skrydstrup. Enspænderen er ikke mere.


af Else Kilgod - 10.07.2010