Anders Ekstrøm nordisk mester

Danmark stillede med syv mand til de Nordiske mesterskaber for junior, der søndag formiddag blev afviklet i norske Tønsberg.


Der var fem danskere tilbage i finalepasset, men det blev kun til en enkelt mester, da Anders Ekstrøm fra BK Thor vandt den 11 mand stærke 60 kg klasse.
Anders lagde ud med sikker pointsejr på 1-0, 6-0 over sin norske modstander i kvartfinalekampen. I semifinalen mødte han holdkammeraten Tobias Fonnesbek. De har mødt hinanden adskillige gange det sidste halve år og også denne gang blev det en tæt dyst, hvor Anders var bedre med pointene 1-0, 2-0. I finalen stod svenske Niklas Amnemo for modstanden og selvom der ikke blev ”ruttet” med pointene, vandt Anders med 2-0, 1-1 og fik udvidet sin samling af NM medaljer.
Tobias vandt sin kvartfinalekamp over en nordmand. Da Anders vandt semifinalen, var Tobias stadig med i kampen om bronzemedaljen. I kvalifikationskampen vandt han stort over endnu en nordmand, hvilket betød at han skulle møde finske Jussi-Pekka Niemistö i bronzekampen. Det blev en tæt kamp, hvor finnen var bedre, med pointene 1-0, 2-1.

Martin Lorenzen, AIR stillede op i 55 kg klassen, der havde 7 indvejede brydere. Martin tabte første periode til sin svenske modstander, men vandt de to sidste klart og avancerede dermed til semifinalen. Her blev det til en pointsejr over en finsk bryder og dermed var finalepladsen sikret. Svenske Joakim Fagerlund vandt finalens første periode med 3-0 og den anden periode endte 3-2 til svenskeren, efter at dommerne brugte en noget alternativ måde at uddele point på. Det hjalp ikke at klage over pointgivningen og dermed blev det til en sølvmedalje til Martin.

I 66 kg klassen stillede Danmark med to brydere; Bo Bonde fra BK Thor og Fredrik Bjerrehuus fra Herning BK. Selvom der var 11 mand i klassen, skulle danskerne møde hinanden i kvartfinalen. Her var Fredrik bedre med pointene 5-0, 3-0. I semifinalen vandt Fredrik over en bryder fra Estland. Finalen blev meget dramatisk. Landstræneren, Thor Hyllegaard fortalte at det måske var den bedste brydekamp, han nogensinde har set. Fredrik mødte Sultan Gazdiev fra Sverige og vandt første periode med 5-2. Anden periode gik til svenskeren med pointene 3-2 efter at dommerne igen benyttede nogle alternative regler at dømme efter. Tredjeperiode stod 0-0 efter 90 sekunder og da Fredrik havde scoret flest point fik han lov til at vælge position. Han valgte øverste position og fik da også svenskeren op på et løft, hvor han kastede svenskeren ud af madrassen. Der var mange i hallen, der mente aktionen var til et tretal, men forvirringen blev total, da kamplederen viser 1 point til Fredrik og 2 til Sultan. Sidedommeren viser 3 point til Fredrik og 1 til Sultan – nu lægger madraspræsidenten trumf på og viser 1 point til Fredrik og 3 til Sultan. Efter sigende var det et greb Fredrik slog ud af madrassen – så der burde kun uddeles point til den ene bryder! Sultan vinder vægtklassen med Fredrik på andenpladsen.
Bo mødte esteren Pajuviidik i sin kvalifikationskamp, men her var esteren stærkest så Bo endte udenfor medaljeskamlen.

Luca Holt, AK Hermod var udtaget til 74 kg klassen, men han beskadigede sine ribben kort før afgang til Norge og valgte derfor at blive hjemme.

I 84 kg klassen var der otte indvejede brydere, hvoraf to fra Danmark. Ronni Volthers fra BK Thor vandt sin kvartfinalekamp over en norsk bryder, men tabte semifinalen til den senere vinder, Tobias Kvarnmark fra Sverige – selvom Ronni vandt første periode over Kvarnmark. Ronni fik en chance mere i kvalifikationskampen til bronzematchen, men selvom han også i denne kamp vandt første periode, blev det til et nederlag til Jon Fredrik Isaksen fra Norge.
Christian Roed fra AK Frem var eneste danske debutant om søndagen. Han vandt også sin kvartfinalekamp over en norsk bryder. I semifinalen blev det til et pointnederlag til den finske modstander. I kvalifikationskampen kom Christian godt igen og vandt med 3-2, 4-0 over Jussi Halonen fra Finland. I bronzekampen mødte han Jon Fredrik Isaksen fra Norge. Her var nordmanden bedre og dermed blev det til en lidt kedelig fjerdeplads til Christian.

   


af Erik Nyblom - 09.05.2010