Fra tyrkisk mesterbryder til træner i Åbyhøj

af Christina Johansen, Lokalavisen Århus

"Da jeg kom til Danmark fra Tyrkiet vidste jeg nærmest ikke, at der fandtes brydning i Danmark. Og da jeg fandt ud af, at det gjorde der, kunne jeg ikke forstå, at det bare var på hobby-plan. For mig er brydning jo en livsstil," fortæller 42-årige brydetræner i Åbyhøj, Lütfü Atay, om sit første møde med brydesporten her i landet.

Det var kærligheden, der bragte Lütfü til Danmark for 11 år siden. Han havde mødt en dansk pige, Jeanita, da hun var på ferie i Tyrkiet. De to blev kærester, og Lütfÿ flyttede med hende til Danmark, hvor de siden har fået fem børn sammen.

Kort efter ankomsten kom Lütfü i kontakt med Brydeklubben Thrott i Åbyhøj gennem et familiemedlem. Da Lütfü havde været en dygtig dommer i Tyrkiet, efter han havde indstillet sin egen aktive karriere, var det også den funktion, han fik i Thrott til at begynde med, og det blev hurtigt klart, at det nye ansigt på madrassen, var noget helt andet, end man hidtil havde set i bryde-Danmark.

Ikke nok med, at han af udseende skilte sig ud, men han var også en særdeles dygtig dommer, som tilmed dømmer kampe internationalt, så der gik ikke lang tid, før Lütfü blev fast inventar som dommer i Thrott.

At nå sit mål

Lütfü Atay ville dog ikke nøjes med dommergerningen. Han fulgte træningen for klubbens dygtigste ungdomsbrydere - en meget talentfuld årgang, der efter Lütfüs mening kunne nå langt med brydning ikke kun her til lands men for nogles vedkommende også i det store udland.

Hans udmelding var meget ambitiøs, noget man på daværende tidspunkt ikke var så vant til i klubbens træningslokaler i Åbyhallen.

"Mentaliteten var ikke helt så proffessionel dengang, som den er blevet, efter jeg blev træner," siger Lütfü Atay, som netop endte med at blive træner, da klubben kunne se, at han også havde noget helt ekstraordinært at byde på rent brydemæssigt.

For eksempel udpegede Lütfü ved sin tiltrædelse tre brydere, han mente kunne blive danske mestre: Daniel Jensen, Dennis Jensen og Esben Fonnesbek. Mange satte især spørgsmålstegn ved sidstnævnte, men kun få år efter forudsigelsen må man konstatere, at Lütfü fik ret - alle tre brydere har nu vundet DM-guld.

"Jeg er rigtig stolt af bryderne - de er nået langt. Når man når sit mål og får en medalje, jamen det kan man ikke sætte pris nok på!

Lütfü Atay

Lütfü Atay fik blandt andet en tredjeplads til Junior VM, da han selv var professionel bryder. I dag er han træner i Brydeklubben Thrott i Åbyhøj, og desuden er han dommer både nationalt og internationalt. Det betyder, at udover de ugentlige træninger, så står mindst tyve weekender om året i brydningens tegn. Også en tre-fire rejser bliver det til hvert år for at dømme internationalt.

Når Lütfü Atay ikke er i gang med brydningen, arbejder han på Tekninsk Gummi Horsens og bor i Hørning med sin danske kone, Jeanita, og deres fem børn.


af Esben Fonnesbek - 24.02.2010