Landstræner kabalen er gået op

Ryszard Swierad fortsætter som landstræner fra 1.1.2011 og frem til og med OL 2012. Ryszard bliver sportslig ansvarlig for planlægning og gennemførsel af OL satsningen og skal primært tage sig af træningen af Mark O. Madsen og Håkan Nyblom og evt. andre OL kandidater.

Han skal bistå ved NM, EM og VM. Deltage i planlægning af sæson for alle landshold, samt udtagelser i samråd med assistent landstræner og eliteudvalgsformanden.

Derudover skal Ryszard være med til at udarbejde fremtidig struktur for elitearbejdet under DB, i bestræbelserne på at blive udviklingsforbund under Team Danmark

Til de der ikke kender så meget til Ryszard, så er han 55 år, begyndte først at bryde som 13-14 årig, men udviklede sig hurtigt og allerede som 18 årig havde han international klasse.  I 1973 tog han overraskende VM sølv i 48 kg i Teheran.  
De næste år rykkede Ryszard op i tungere vægtklasser hvor konkurrencen i Polen var særdeles skrap, så først i 1976 så man igen Ryszard ved EM og VM og i årende frem til 1980 blev det til top fem placeringer.
I 1980 vandt han medalje igen, med EM sølv i
Prievidza . Året efter, 1981 kom guldet i hus ved EM i Gøteborg og samme år blev det til en sølv medalje ved VM i Oslo.
VM 1982 på hjemmebane i Kattowitz blev fantastisk. Verdensmester i 62 kg og nr. 4 i kåring, årets sportsnavn i Polen.

Derudover skal nævnes, tre gange vinder af Groser Preis turneringen, en turnering der stadig er stærkt besat.

Ryszard indstillede karrieren i 1985, desværre uden at have deltaget ved OL. Han gik i gang med træneuddannelsen, trænede forskellige klubber i Polen, inden han i 1990 blev træner for det polske landshold.
Som landstræner for Polen blev OL 1996 i Atlanta outstanding. Tre guld og 1 sølv og dermed blev han en af de få, der henviste Rusland til andenpladsen sammenlagt.

I 1999 rejse han til Sverige og blev landstræner. Han var i hjørnet da svenskerne vandt to guld ved VM i Moskva 2002 ved Jimmy Samuelsen og Ara Abrahamian. Da de året efter 2003 i Paris i 2003 vandt VM guld ved Martin Lidberg. Han sad ligeledes i hjørnet for Ara Abrahamian da det blev til sølv ved OL i 2004 i Athen.

Der er tale om en træner i verdensklasse, og vi ser med optimisme frem mod OL i London. Glæder os til at Mark og Håkan bliver deres skulderskader kvit, så Ryszard for alvor kan komme videre med arbejdet med dem, samt andre mulige OL kandidater.
Det helt store mål i 2011 er selvsagt VM som foregår i Istanbul medio september. Dette VM er første OL kval, hvor de seks bedste i hver vægtklasse kvalificerer sig.

Derudover er det en glæde igen at have Szymon Kogut, succestræner i Heros Frederiksværk, med som træner for forbundet. Szymon har tidligere dannet makkerpar med Thor Hyllegaard omkring ungdomslandsholdet.  Szymon skal fungere som assisterende landstræner. Han skal primært assistere på seniorlandsholdet, deltage i nationale samlinger, samt være ansvarlig for deltagelsen i den svenske Grand Prix serie.

Sidst men ikke mindst er det dejligt at vores ungdoms – og Junior-lands træner, Thor Hyllegaard, stadig har energi og lyst til jobbet. Det er ikke alle der er klar over hvilket arbejde Thor ligger for dagen for sin klub, BK Thor N og for forbundet. Det er uvurderligt. Thor fortsætter som sportslige ansvarlig for Team 2016, med planlægning og træning af team 2016, udviklingssamtaler med bryderne og samarbejdsaftaler med arbejdsgivere og uddannelses institutioner.

Det er glædeligt at kabalen er gået op, at trænersituationen er afklaret og på plads, så vi nu fuldt ud kan koncentrerer os om det det handler om – Brydning.
Jeg vil ønske alle tre trænere, alle landsholdsbrydere, samt folkene omkring dem god vind, god fornøjelse med arbejdet. Må glæden ved brydesporten og drømmen om at nå til tops gå op i en højere enhed.

Palle Nielsen, DB Formand

 

 

 

 


af Palle Nielsen - 01.11.2010