100 dage til årets danske idrætsevent

Om 100 dage starter VM i brydning, der er et af de absolutte fyrtårne i Sportsåret 2009. VM i Herning løber af stablen fra den 21. september til den 27. september i MCH Messecenter og bliver med sine omkring 100 deltagende lande og små 1000 deltagere det største VM til dato i Danmark. Med kun 100 dage til VM begynder forberedelserne for alvor at tage fart, og inden for den næste måned begynder tilmeldingerne for alvor at strømme ind. Allerede nu er der visum ønsker fra blandt andet atleter og journalister fra Iran, Hviderusland, Cuba og Congo. For de danske herre brydere er fokus i øjeblikket særligt rettet mod den forestående træningssamling i Tyskland og Grand Prix Stævnet i Dortmund den 27. juni. Stævnet i Dortmund er sidste chance for at bevise, hvorfor man skal udtages til det danske VM hold, der til september skal kæmpe om hæder og medajler i Herning. I begyndelsen af juli udtages det danske kvindebrydelandshold til VM.

I foråret har mange af forberedelserne til VM stået i markedsføringens tegn, da en af VMs største udfordringer bliver at tiltrække nok tilskuere til arenaen, der kan rumme mere end 3000 tilskuere. ”Med kun godt 2000 danske brydere siger det sig selv, at man skal udenfor det danske bryde univers, hvis man skal tiltrække tilskuere nok til VM. Derfor har vi også brugt mange penge og meget tid især i Tyskland, Sverige og Finland i foråret for at tiltrække brydefans fra disse lande. Med vores Fanzone, hvor der bliver musik og underholdning, og campingbyen hvor der allerede er mere end 50 vogne booket, prøver vi at gøre VM i brydning til meget mere end syv dage med topsport. Selvom vi tager alle disse tiltag, ser vi stadig, at den største udfordring i øjeblikket er at sikre tilskuere nok - ikke fordi der ikke er mange andre store udfordringer ved at afvikle et VM med et budget på små 18 millioner, og hvor man er vært for mere end 1500 atleter og idrætsledere i syv dage. Alt dette kan vi efter bedste evne prøve at planlægge og organisere os ud af, og vi er i et vist omfang selv herre over om det lykkes tilfredsstillende. Men tilskuerne kan vi ikke tvinge ind og se VM i brydning. Derfor skal det gøres attraktivt og markedsføres massivt. Med den markedsføring vi indtil nu har lavet i udlandet, og den massive markedsføring vi så småt har startet op i Herning i sidste uge, og som vi rigtig starter op efter sommerferien, håber vi at kunne lokke mange turister og danskere, der aldrig har set en brydekamp, til VM, da vi der vil give dem en enestående oplevelse af sport og underholdning” udtaler presseansvarlig Mads Bang Aaen.

Da brydning ikke er den største sport i Danmark, har VM organisationen hele tiden arbejdet på at tilkoble diverse sidegevinstprojekter til VM i brydning. I februar og marts var brydelandsholdet i Iran og Egypten på Venskabstur, for at profilere VM i denne del af verden. Venskabsprojektet var støttet af Sportsåret 2009 med 350.000 kr. I Iran er brydning at betragte som nationalsport, og det danske hold fik der en enestående mulighed for at opleve, hvor stor deres sport er ude i verden – i Iran vises brydning i samme omfang som håndbold vises herhjemme. Samtidig blev turen også brugt til at bidrage til et mere positivt billede af Danmark i de to lande. På Venskabsturenblev der knyttet gode bånd, der blandt andet betyder, at det iranske og det danske landshold har en fælles samling inden VM i Herning. For danskerne er dette en unik mulighed for at sparre med en af verdens største brydenationer, inden VM går løs i Herning.

I disse uger begynder ”Olympia Wrestlig – slåskamp for sjov”, som er navnet på det integrations- og tilgangsprojekt, som seks klubber i Danmark vil køre det næste halve år, for at tiltrække flere unge med især anden etnisk baggrund til brydeverden. Projektet støttes med 500.000 fra Kultur- og Velfærdsministeriets pulje til idræt for vanskeligt stillede børn. Et af højdepunkterne i Olympia Wrestling bliver turen for de unge brydere til VM, her vil der blandt andet blive arrangeret en brydeturnering mellem de seks involverede byer, hvor finalen brydes lige inden lørdagens VM finaler.

Et andet sidegevinstprojekt er Youth Campen, der løber i hele VM ugen. Her vil unge brydere fra hele verden kunne træne om formiddagen og se deres helte kæmpe om VM medaljerne om eftermiddagen og aftenen. Her 100 dage før VM er der allerede mange tilmeldinger fra finske, svenske, østrigske, tyske samt selvfølgelig danske unge brydere. Bryderne får, ud over at skulle se verdensklasse brydning, også mulighed for at lære nye træningsteknikker og metoder, samt mulighed for at danne venskaber på kryds af tværs af landegrænser. Da VM i brydning er helt afhængig af at komme ud med sine historier og få fortalt omverden og de kommende tilskuere om VM i brydning, lancerede VM i brydning i sidste måned deres eget WebTV. Her vil man frem mod VM kunne følge brydernes kamp for at nå topformen inden kampene til VM, ligesom den øvrige forberedelse af VM løbende vil kunne følges der.

”Med 100 dage til VM er vi rigtigt godt på vej, men vi er også klar over, at vi, udover ”bare” at afvikle det største VM til dato i Danmark, med de mange sidegevinstprojekter har kastet os ud i en kæmpe opgave. Vi skal arbejde hårdt fra nu af og fremefter for at lykkes med det hele, men vi er sikre på, at for at VM bliver den ønskede succes, er vi nød til at gøre noget ekstra. Vi ved, at alt selvfølgelig ikke lykkes 100 procent, når man har gang i så stort et projekt som VM i brydning er. Men vi håber, at de ting der ikke kommer til at gå helt som planlagt, ikke vil gå ud over det overordnede billede af VM i brydning som en stor succes. En succes der viser, at Herning og Danmark som eventarrangør kan magte at arrangere et kæmpe VM i en af de store olympiske discipliner” udtaler presseansvarlig Mads Bang Aaen.

Foto: Klaus Sletting Jensen


af Mads Bang Aaen - 12.06.2009