Ny turnering på plads

Ny turnering på plads

Danmarks brydeforbund følger trop med andre idrætsgrene når det handler om at tilpasse til børnehøjde.

Udviklingsudvalget med flere har været på overarbejde fra starten af året, med henblik på sætte fokus udviklingen af brydere, gennem aldersrelateret træning og en stævneform der matcher.

Med dette tiltag håber vi samtidig at tilgangen til brydelokalerne lettes, men også at fastholdelsen øges.

Det er ikke nogen hemmelighed at medlemstallet har været dalende og antallet af brydere med licens til stævner er stagneret.

Vi stod foran det der for dansk brydning måtte betegnes som ”en unik mulighed”. Der var et OL lige om hjørnet, som gav rigtig megen omtale, og så vil der blive øget fokus det næste års tid frem mod VM i Herning september 2009.

Dette skulle udnyttes, så hen over foråret, frem mod repræsentantskabsmødet 1. juni, blev bryde Danmark løbene præsenteret for føljetonen ”Den unikke mulighed”. Klubberne har haft mulighed for at komme med indspark undervejs og en sidste debat ved repræsentantskabsmødet gav indtryk af bred opbakning til de forskellige tiltag.

Inden for den sidste uge er der blevet holdt info møder med klubberne. Først klubberne på Sjælland og øerne og derefter Jylland og Fyn. Et par livlige møder med henblik på at få klarlagt rammerne omkring en hel ny stævne serie og ikke mindst stævne form, samt præsentation af et nyt træningshæfte ”Brydeskole – brydning for børn”

Stævnerne erstatter begynderturnering på Sjælland og øerne, samt Jyllandsserien for de jyske og fynske klubber og hedder fremover ”Kredsturneringen”.

De store forandringer er, at der ikke skal være vejning af bryderne på dagen. De matches af listeførerne inden stævnet. Listeførerne matcher som noget helt nyt efter det level(1,2,3) bryderne er i, samt alder og vægt. Bryderne kan ikke afgøre kampen på fald, altså før tid (dog ved en forskel på 10 point). Bryderne får ikke point for den samme aktion to gange i træk, de skal prøve noget forskelligt. Se hele regulativet for kredsturneringen HER.

De første stævner i Kredsturneringen er i Nakskov og i Frederikshavn den 20. september, invitationerne kan ses via kalenderen.

I Level et, som er for brydere med op til et års erfaring gives der et point for alle aktioner. Dette er for at animere børnene til at prøve noget forskelligt, og i samme øje med lave det enkelt så tilgangen til at blive dommer lettes. For det er heller ingen hemmelighed at brydesporten ligesom så mange idrætsgrene godt kunne bruge flere dommere. Så udover at snakke etik og lave kodeks for ordentlig tone overfor dommerne, så bliver det nu også nemt at komme i gang med at dømme.

Den samme tanke ligger bag det nye træningshæfte når det gælder om at hverve nye trænere. Det skal være nemt at komme i gang også selv om man ikke har en baggrund med brydning. Det vi tror holder nogen tilbage er ”teknikken”. Det er sin sag at instruerer et brydegreb, hvis man ikke selv har gået til brydning.

Men der er ikke brug for så meget fokus på teknik hos brydere op til 10 år, og der er masser af brydning at gå i gang med udover brydegrebene, der er super vigtige og som forbereder børnene til at kunne udfører teknikken. Se og download det nye træningshæfte HER.

Det er til frit brug i brydeklubberne, på skoler, fritidsordningerne og børnehaver mf.. Hæftet kan også hentes under fanebladet ”brydningens ABC / brydeskole materiale. Her findes der også anden inspiration. Skal lige gøre opmærksom på at ikke alle øvelser passer til alle aldersgrupper.

To tidligere cup stævner Lille Bjørne Cup og Hermod Horsens Cup omdannes til camps over tre dage til denne målgruppe.

Klubberne laver en social tur ud af det med overnatning, og der tænkes social aktivitet, samt alternativ idrætsgren ind i weekenden både for børnene. Trænere, dommere, listefører, ledere, og forældre vil få mulighed for kursus og erfaringsudveksling. Første camp bliver i Horsens den 24-25-26. oktober, den næste bliver 13-14-15. marts 2009 i Nykøbing Falster.

Forleden kunne man læse denne artikel i Politiken. Det giver os tiltro til at vi har gang i noget rigtigt.

Vi håber og tror i DB at dette vil øge tilgangen og  fastholde flere, ser frem til at komme i gang. Beder om tålmodighed og tid til tilvænning.

Udviklingsudvalget.


af Palle Nielsen - 08.09.2008