Trygge rammer skaber bedre sportsfolk

Et samarbejde mellem Elite Sports Akademi Aarhus (Esaa) og husholdnings-kostskolen, Sansestormerne, gør det muligt for århusianske idrætsforeninger at trække unge elitesportsfolk fra hele Danmark til Århus og gøre dem endnu dygtigere. Opskriften er trygge rammer, struktur samt tid til øget træningsmængde og sociale aktiviteter. "Med morgentræning to gange om ugen efterfulgt af skolegang og træning i klubregi, er det nødvendigt, at vores elever er dygtige til at prioritere deres tid og strukturere deres hverdag. Men det er ikke nemt, hvis man kommer langvejs fra og netop har udskiftet de trygge rammer med ny bopæl, ny skole, nye venner og familien er på lang afstand", fortæller sportschef Ole Keldorf fra Esaa.

Hvis de unge sportsudøvere skal klare strabadserne både på skolebænken og i træningshallen, så kræver det, at de unge er dygtige til at strukturere og prioritere de mange gøremål i hverdagen. Derfor har Esaa indgået partnerskab med kostskolen Sansestormerne. Her kan Esaa-elever bo og tage deres 10. klasse, samtidig med at de går på elitesportsakademiet, og dermed skabe en tilværelse med mulighed for struktur og hjælp til prioriteringer. Plads til socialt samvær før i tiden blev der fundet værtsfamilier til de unge eliteudøvere, der kom langvejs fra, eller man fandt et værelse til dem i byen, men det er ikke særlig trygt for et ungt menneske, som kommer alene til en ny by. "Når eleverne flytter ind hos os, flytter de ind i trygge rammer. Her er der obligatoriske fag, som dansk, matematik og engelsk, de skal deltage i for at gennemføre deres 10. klasse. Der bliver også struktur på træningen. Vi sikrer hul i kalenderen, så Esaa-eleverne kan gå til morgentræning to gange om ugen samt træne i deres klub om eftermiddagen og om aftenen", fortæller Ulla Knudgaard Fisker, der er forstander på Sansestormerne.

Opholdet på Sansestormerne sikrer, at Esaa-eleverne også får plads i kalenderen til sociale aktiviteter og samvær med de nye venner, de har fået på skolen. "Vores erfaringer viser, at hvis man ikke har tid til et socialt liv ved siden af studier og træning, så knækker man hurtigere halsen både skolemæssigt og sportsmæssigt, når man er så langt hjemmefra. Gennem struktur kan vi skabe åndehuller for eleverne og give dem plads i hverdagen til også at lave sociale aktiviteter", fortæller Ulla Fisker. Partnerskab I partnerskabet mellem Esaa og Sansestormerne består arbejdet for Esaa i at etablere rammerne for en optimal talentudvikling i Århus Kommune, hvorefter det er Sansestormernes job at fylde de uddannelsesmæssige rammer ud, på samme vis som det er foreningernes job at fylde de sportslige rammer ud. Jobbet klarer Sansestormerne ifølge Esaas ledelse på bedste vis. "I Esaa er vi interesserede i, at vores elever får ro til at blive så gode inden for deres sportsgren som overhovedet muligt, og at de samtidig får tid til at prioritere deres uddannelse. Dertil er samarbejdet med Sansestormerne helt perfekt. Skolen har mange års erfaring med at have unge eliteidrætsfolk boende. De har forståelse for de behov, som eliteidrætsfolk har, de tilrettelægger deres undervisning ud fra det og tager de hensyn, der skal tages", fortæller Ole Keldorf.

Støtte og vejledning for at støtte eleverne bedst muligt tilbyder Sansestormerne uddannelsesvejledning samt udleverer planer, der kan hjælpe eleverne med at strukturere deres hverdag. Skolen har også et kontaktlærersystem, der går ud på, at eleverne kan mødes med deres lærere i øjenhøjde og vende og dreje de udfordringer, de går og tumler med i hverdagen."Vi tror på, at hvis vi hjælper vores elever med at få lagt et godt og stabilt fundament i 10. klasse, så står de bedre rustet til også at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse inden for normeret tid i stedet for, som elitesportsfolk generelt, at skulle bruge fire år på at gennemføre eksempelvis en gymnasial uddannelse. Vi har at gøre med elitesportsfolk som jo netop er kendt for at være gode til at fokusere og præstere, når de skal. De kan sagtens opnå både en flot eksamen og en elitesportskarriere på samme tid, men det kræver, at den trygge base er etableret", forklarer Ulla Fisker. Med samarbejdet mellem Esaa og Sansestormerne er der i Århus nu skabt et eliteidræt-uddannelsestilbud i trygge rammer og under pædagogisk opsyn. Samarbejdet giver fremover de århusianske idrætsforeninger langt bedre muligheder for at tiltrække unge talenter fra hele landet.


af Mads Bang Aaen - 22.06.2008