VM i brydning 2009 får 350.000 kr. til at promovere Danmark i forhold til Mellemøsten

Verdensmesterskaberne i brydning næste år i Herning har i forbindelse med ”Sport året 2009” fået bevilliget 350.000 til et venskabsprojekt i Mellemøsten. Venskabsprojektet skal være med til at udbrede kendskabet til Danmark i Mellemøsten i forbindelse med VM.

Brydesporten er i Danmark ikke så udbredt, men i flere lande i Mellemøsten er det en meget populær sportsgren. Derfor byder verdensmesterskaberne i Danmark i 2009 sig som en god mulighed for at skabe dialog mellem Danmark og de mellemøstlige lande. Venskabsprojektet indeholder flere tiltag, der op til og under VM-ugen i september skal være med til at vise Danmark overfor Mellemøsten. Det største tiltag er en promotionstur til Iran og Egypten i foråret 2009. På promotionsturen i februar og marts vil det danske brydelandshold deltage i to store internationale stævner i henholdsvis Iran og Egypten. Ligeledes arbejdes der på at arrangere en brydelandskamp mellem Danmark og Iran. Stævnet i Iran fungerer som iransk udtagelsesmesterskab til de asiatiske mesterskaber. Til stævnet i Teheran forventes flere tusinde tilskuere, hvilket bliver en kæmpe kontrast i forhold til de tilskuerforhold, som de danske brydere normalt bryder under. At der forventes så mange tilskuere siger noget om, hvilken betydning, og hvor stor en rolle, brydning har i Iran. Man regner med at mere end en million iranere dyrker brydning alene i Teheran. Efter stævnet og den planlagte landskamp med Iran tager det danske brydelandhold på en 12 dages træningslejr med nogle af de bedste iranske brydere for at sparre og udveksle erfaringer. Efter træningslejren drager landsholdet til Egypten, hvor de deltager i Ibrahim Moustafa stævnet. Stævnet er et af de største stævner hvert år i Mellemøsten og afholdes til ære for Egyptens tidligere konge. I forbindelse med begge stævner vil der blive arrangeret reception på de danske repræsentationer i Iran og Egypten.

Presseansvarlig for verdensmesterskaberne 2009, Mads Bang Aaen udtaler; ”I Danmarks Brydeforbund er vi glade for at Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og Sport Event Denmark bakker op om vores venskabsprojekt med Mellemøsten. VM i brydning næste år i Herning er en unik mulighed for at vise Danmark frem for omverden, og især Mellemøsten. Som dansker kan det være svært at sætte sig ind i den rolle, brydesporten spiller i især Iran. Skal man sammenligne med danske forhold, skal man tænke på, hvor meget mediebevågenhed håndbolden har herhjemme, samt hvilke følelser det kan få op i os danskere, når håndbold-damerne eller -herrerne klarer sig godt. Derfor vil deltagelsen i stævnerne i Iran og Egypten, samt en forhåbentlig landskamp med Iran, og VM senere på året, være med til at vise positive sider af Danmark over for den almindelige iraner og egypter. Vi tror på, at den fælles passion for brydesporten og det at vi er sammen om noget, kan være med til at knytte tættere bånd og relationer, samt være med til at tegne et mere nuanceret billede af Danmark over for den almindelige borger i Mellemøsten”

Af andre tiltag i venskabsprojektet arbejdes der på særligt velkomstmateriale til deltagerne fra Mellemøsten under VM; et særligt VIP-område tager hensyn til, at de to første dage af VM falder sammen med Ramadanen og der vil blive serveret mad der tager højde for de kulturelle forskelle og fejring af ramadanen. Der arbejdes samtidig på at skaffe penge til at invitere udvalgte iranske og egyptiske brydere på træningssamling i Danmark op til VM.

Venskabsprojektet er blevet til i samspil med Sport Event Denmark, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Ønskes yderlig information omkring venskabsprojektet kan presseansvarlig Mads Bang Aaen kontaktes på 2897 7842.

Fakta om VM i brydning 2009:

  • Tid: Mandag d. 21. september til den 27. september 2009
  • Sted: Herning - Messecenter Herning
  • Protektor: Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik
  • Antal deltagere: Der forventes små 1000 deltagere fordelt på 100 deltagernationer
  • Discipliner: Der konkurreres i Fristil, Kvinde brydning og Græsk Romersk, der er den mest udbredte herhjemme
  • Udbredelse: Brydning har 2000 medlemmer i Danmark, på verdensplan er der omkring 20 millioner brydere. Brydning er størst i Mellemøsten, Østeuropa og Asien.
  • TV: der er indgået aftale med DR om produktion af VM, på verdensplan forventes VM at blive set af mellem 300-400 millioner seere
  • Kontakt: Presseansvarlig Mads Bang Aaen +45 2897 7842 eller mbaa@dif.dk
  • Info: www.brydning.dkog www.wwc2009.dk


af Mads Bang Aaen - 14.11.2008