Formandens julehilsen

Et år i udviklingens tegn går på hæld. Både strategiaftalen såvel som det nye startlicenssystem kom på plads. 

Året startede helt fantastisk, da sportschef Thor Hyllegaard blev udråbt som vinder af Team Danmark & Dansk Supermarkeds Talentpris 2016 ved Sport 2016 i Herning. En pris der anerkendte Thors store arbejde og indprintede forbundet i manges bevidsthed. Det gav øget energi at arbejde videre med.

Strategiaftalen kom i hus med ros fra Danmark Idrætsforbund

Danmarks Idrætsforbunds nye økonomiske støttestruktur nåede sit klimaks med godkendte strategiaftaler for alle 61 specialforbund. For Danmarks Brydeforbund har det været en spændende rejse som jeg ser tilbage på med glæde. Og jeg er naturligvis spændt på at komme i gang!

Danmarks Brydeforbund modtog undervejs i processen ros af Danmarks Idrætsforbunds bestyrelse for en god indstilling med vores to strategiske spor! Først og fremmest kvitterede DIF’s bestyrelse for et velgennemført arbejde, der ligger godt i tråd med deres politiske program samt intentionerne med den nye økonomiske støttestruktur ”Mere Idræt for Pengene”. Der blev fra DIFs side udtrykt tilfredshed med de strategiske spor, som Danmarks Brydeforbund havde indstillet. Nu står vi så foran et spændende stykke arbejde, hvor vi i fællesskab skal arbejde med de indsatser som skal få flere til at dyrke vores fantastiske sport og skabe ”mere brydning for pengene”.

(Fra V: Thor H, Søren Seier, Rami Z og Palle N. Foto: Privat)

Klubmodul - et vigtigt værktøj for brydeklubberne og en ny måde at indløse licens på

I sommers fik brydeklubberne endelig syn for sagen. Klubberne kunne efter at have hørt om Klubmodul og startlicens siden foråret 2016, endelig se hvad al snakken drejede sig om. ’Startlicens, det er noget vi indløser’ skrev jeg i mit indlæg i november måned og når de sidste to klubber bliver klar til årsskiftet, så er brydedanmark klar til at indløse startlicenser på en helt anderledes let, fleksibel og hurtig måde. En måde hvor både klubberne og forbundet kan indløse startlicenser helt uden administrativt arbejde!

Med indløsning af startlicens gennem Klubmodul bliver klubberne fri for spekulation om hvorvidt det nu er tid til at indløse startlicens for en bryder eller ej. Lad mig slå fast en gang for alle – alle brydere skal have en startlicens når de tager til stævner i det nye år.

Mindre tid spildt på det administrative, giver mere brydning for pengene!

Klubmodul har talrige funktioner, som brydeklubberne kan vælge frit i mellem. Klubmodul kan bl.a. styrke brydeklubbernes mulighed for at styre klubkontingentindbetalinger via betalingskort - uden det koster brydeklubben en krone. Jeg er utrolig glad og stolt af den aftale Danmarks Brydeforbund har landet med Klubmodul. En aftale der er gratis for klubberne og gør det nemmere at være frivillig. Klubmodul gør det muligt at lave mere brydning for pengene.

Landsholdene og vores Nationale Kraftcenter

Landsholdene havde et magert år når det kommer til resultater. Det var stolpe ud for flere af bryderne og nogle var der bare ikke på dagen. Men det er ikke ensbetydende med at udviklingen er gået i stå. Sportschef og landstrænerteamet ser frem til det nye år. Der er progressivitet i træningen og der er nye talenter vi ser frem til at følge udviklingen af. I 2018 forlanger Team Danmark resultater(!) Det er et pres vi kender og som vi er klar til at bryde med. Den økonomiske opbakning fra Guldborgsund Kommune til vores Nationale Kraftcenter understøtter vores talent- og elitesatsning. 

(Landstræner Szymon Kogut lægger en trøstende arm om Fredrik Bjerrehuus til VM i Paris.)

Øget fokus på bredden – fra 0 til 100 med Rami Zouzou

I 2017 blev det muligt at få Rami Zouzou ansat på fuldtid. I samme øjemed, blev Danmarks Brydeforbund medlem af KUF, (Kontor, udvikling og fælleskab) under DIF. Rami blev således en del af et kontorfælleskab med super gode muligheder for sparring og vidensdeling, med konsulenter fra de andre mindre forbund.

Rami har været både tovholder og inspirator ifht. strategiaftalen og har haft god mulighed for at være i tæt kontakt med vores konsulent i DIF, Søren Seier Sørensen. Udover arbejdet med strategiaftalen, samt forarbejdet med implementeringen af den, har Rami haft tilgang i sin opgaveportefølge, bl.a. facilitering klubudviklingsnetværket, træneruddannelsesområdet samt ansvaret for alt vedr. forbundets teknikmærker.

(Udviklingskonsulent Rami Zouzou til årsmødet i 2016.)

Medlemsfremgang i dansk brydning

Medlemstal fra Danmarks Idrætsforbund viser at foreningslivet er i fremgang i de her år - det kan også mærkes i de danske brydeklubber. For på trods af, at der i 2015 blev registreret 1722 medlemmer mod 1687 i 2016, dvs. et fald på små 2 % kan man ved at nærstudere tallene aflæse en øget medlemstilgang i mange klubber.

Ser vi på stigningen, kan vi konstatere, at AK Dan har haft en medlemsfremgang på hele 45 %, Heros 37,5 %, AK Hermod 14 %, Thrott 13 % og Thor Nykøbing ca. 12 %. Blot for at nævne nogle udvalgte klubber.

Vi må desværre konstatere, at Nr. Åby og Nakskov har mistet ca. 12 % af deres medlemmer. Her skal vi imidlertid have in mente, at klubber som Odin i Odense, Kolding og Thor Nykøbing har oplevet tilsvarende fremgang, hvorfor man ikke helt kan udelukke, at nogle brydere er skiftet til naboklubben. Alt i alt tegner det et billede af en sport, der bevæger sig i samme retning som det øvrige danske foreningsliv: fremad!

Lüftü dømte fejlfrit til VM

Det gik ikke så godt for vores brydere på den internationale scene, men det gjorde det for Danmarks topdommer, Zeynel Lütfü Atay. Han cementerede ved VM i Paris, at han tilhører den absolutte verdenselite.

Lütfü Atay blev udpeget til at dømme finalen i fristil i 74 kg, mellem Khetik Tsabolov og Jordan Burroughs foran 7000 larmende tilskuere. Det skal sammenlignes med at skulle styre de største stjerner indenfor fodboldens verden. Læg dertil, at han også blev tildelt guldkampen i den særdeles stærkt besatte 80 kg. vægtklasse, hvor såvel Mark O. Madsen og Roman Vlasov var repræsenteret. Så er man altså en kapacitet, der rangeres tilsvarende med vores tidligere fodbolddommer Peter Mikkelsen, der to gange blev kåret som verdens bedste dommer.

Fra Danmarks Brydeforbund takker vi for den store indsats, og ser frem til at se ham i aktion i det nye år.

(Palle Nielsen og Lütfü Atay til EM Senior i 2017.)

Med et ønske om en glædelig jul og et godt nytår...

Afslutningsvis vil jeg blot ønske jer alle en glædelig jul og et godt nytår. Jeg vil rette en særlig tak til landstrænerteamet Szymon Kogut og Håkan Nyblom samt vores sportschef Thor Hyllegaard. Til Udviklingstruppens trænere Luca Holt, Jesper Kierkegaard, Anders Nyblom og Anne Christensen, for deres vigtige arbejde med at gøre de dygtigste brydere endnu bedre. 

Til forbundets ansatte Michael Yde og Rami Zouzou for en fornem indsats i år, med driften og udviklingen af vores forbund. Uden dem havde vi ikke fået søsat Klubmodul og det nye startlicenssystem. Ligeledes har vi en god kommunikation med klubberne der er essentiel for at ruske godt og grundigt op i brydedanmarks vante tænkning.

Det er dejligt med supergode ansatte, det gør det nemmere at være frivillig i forbundsbestyrelsen, samt at kunne holde fokus på politikken!

Sidst men ikke mindst skal der lyde et 'tak for i år', til alle brydere og frivillige kræfter - uden jer var der ikke noget brydedanmark!

Med et ønske om en glædelig jul og et godt nytår...


af Palle Nielsen, Bestyrelsesformand i Danmarks Brydeforbund - 17.12.2017