Hvad er din brydehistorie? 

Gensynets glæde var stor da Bent Lauritsen fornyligt faldt over en optagelse fra de danske brydemesterskaber i Idrætshuset fra 1959. For alle dem der kender Bent, så kan det ikke overraske at det straks kastede en vaskeægte brydehistorie af sig 

Æresmedlem Bent Lauritsen beretter således om de danske mesterskaber i 1959:

Det var en stor fornøjelse, at se en udsendelse fra 1959 om de danske mesterskaber. Netop dette var det første mesterskab der blev holdt samlet over to dage. Indtil 1959 var DM nemlig blevet afholdt over fire søndage, hver søndag med kåring af to mestre i hver deres vægtklasse. Men denne dag i 1959 skulle der fornyelse til, og i alt 80 danske brydere fra det ganske land dystede ligeligt fordelt i de otte vægtklasser.

Det var tilbage i en tid, hvor der stadig var udtagelser for at deltage i DM. Der deltog to mand fra hver af de danske atlet unioner; Nordjylland, Sydjylland, Sjælland, København og Lolland/Falster. Der blev holdt lokale mesterskaber i hver lokalunion. Således kunne man tilbage i 1959 ikke alene blive kåret som jysk mester, men også som nordjysk eller sydjysk mester! De jyske mesterskaber blev altid afholdt på hotel Heimdal i Horsens, med så stor presseopmærksomhed at JyllandsPosten somme tider havde billeder af de otte mestre, hver for sig i en helsides reportage.

Bent fortæller videre om mesterskabet i København i 1959; vi blev indkvarteret på pensionater i København, og om lørdagen rejste en mand fra Københavns Atlet Union rundt i byen, og uddelte en 50-kroneseddel til hver af bryderne, således de kunne købe mad på de københavnske restaurationer. Det var mit første mesterskab sammen med de store brydere, og jeg endte med at få fjerdepladsen i fluevægt. Når man ser godt efter på optagelsen, kan man få et kort glimt af mig under indmarchen. Bemærk i øvrigt at Walter Kleemann fra BK Alsia medvirker i optagelsen. Her ses Walter der netop denne dag vandt et af sine ti danske seniormesterskaber.

Det var en af Bent Lauritsens historier – hvad er din brydehistorie? Med disse ord ønskes i alle en dejlig weekend i brydningens tegn. 

De danske brydeklubber skal fortælle gode historier

De danske brydeklubber rummer fantastiske fortællinger; nogle er beskrivelser af egne eller andres personlige erfaringer og oplevelser, mens andre er opdigtede. Næsten alt er tilladt og der er helt sikkert mange historier, der venter på at blive fortalt

Storytelling er et fantastisk kommunikationsredskab, som de danske brydeklubber skal blive bedre til at udnytte, når de skal formidle brydesportens fantastiske egenskaber. Historier berører vores følelser, får os til at grine, græde, frygte og bliver vred og står i skarp kontrast til en traditionel præsentation. Historier menneskeliggører ting og visualiserer ord og får dem til at lagre sig i vores erindring.

På næste træner-/lederkursus vil vi bl.a. tale om:

  • Klubbens evner til at kommunikere med nuværende samt potentielle medlemmer.
  • Hvordan alle personer både i og udenfor foreningen, sammen kan brande brydesporten, samt skabe en foreningskultur.
  • Kommer vi længst når vi står sammen?
  • Hvordan skaber vi en fælles holdånd i brydesporten?

Desuden berører vi emnet om hvordan klubberne bedst ruster sig til de nye tider, samt holder et oplæg om hvordan klubben og individuelle personer kan bruge sociale medier til at fremme brydesporten.

Næste træner-/leder kursus afholdes d. 9. oktober i Kolding. Sidste tilmeldingsfrist er mandag d. 3. oktober.


af Danmarks Brydeforbund - 30.09.2016