De danske brydeklubber skal fortælle gode historier

De danske brydeklubber rummer fantastiske fortællinger; nogle er beskrivelser af egne eller andres personlige erfaringer og oplevelser, mens andre er opdigtede. Næsten alt er tilladt og der er helt sikkert mange historier, der venter på at blive fortalt

Under ledelse af udviklingskonsulent Rami Panduro Zouzou, blev deltagerne ved træner-/lederkurset d. 24. september i Kolding trænet i at fortælle deres historie fra brydesporten.

Storytelling er et fantastisk kommunikationsredskab, som Rami Panduro Zouzou meget gerne vil have, de danske brydeklubber blev bedre til at udnytte, når de skal formidle brydesportens fantastiske egenskaber. Historier berører vores følelser, får os til at grine, græde, frygte og bliver vred og står i skarp kontrast til en traditionel præsentation. Historier menneskeliggører ting og visualiserer ord og får dem til at lagre sig i vores erindring.

(Udviklingskonsulent Rami Zouzou fortæller om Storytelling. Foto: Privat)

Skab jeres egen fortælling

At brydning er sjovt, sundt og godt for krop og sjæl er måske meget fint, men det er der jo så meget, der er.

Men jeg ved ikke hvor mange der er klar over, at der engang levede en ung mand ved navn Herkules, som var søn af selveste guden Zeus. Herkules var en mægtig og frygtløs kriger, der kæmpede mod løver, de grummeste uhyrer and anden djævelskab. Han stærk, modig og vellidt og hans fysiske og ædle fremtoning lever videre den dag i dag.

Men sådan har det ikke altid været- som barn var Herkules til sin fars, Tordenguden Zeus, store fortvivelse lille og svagelig af krop og sind. Zeus sendte derfor bud efter de bedste instruktører i den antikke verden, for at hærde Herkules´ krop og modne hans sind. Der var mange om buddet, men få havde succes thi hver gang de forsøgte krøb Herkules i skjul sin moders trygge arme. Zeus´ frustrationer kunne mærkes vidt og bredt, og med sin tordenkile i hånden lod han himlens porte åbne sig i et uvejr ingen havde set lige.

På en lille ø i det græske øhav, blev et lille anonym mand, med sjove ører, der bare gerne ville leve i fred og ro på sin strand, så forstyrret af Zeus´ buldren, at han henvendte sig direkte til den gamle på toppen af Olympen og bad ham holde inde med det spektakel. Forundret over den lille mandslings frækhed steg Zeus ned fra sin bjergtop og spurgte den lille original, hvem i alverden han troede, han var, siden han vovede at sætte sig op mod selveste tordenguden, Zeus. Den lille mand sagde, at han var en uforfærdet beboer på en lille ø, hvor han blot ønskede at leve i fred og ro. Og så hjælper det jo ikke, at Zeus laver sådan et spektakel. Zeus var forundret over den lille mands frygtløse indstilling, men mon også der var handling bag hans frække ord? Zeus sagde derfor, at var imponeret af det lille grimøres mod, men at han naturligvis skulle straffes for sin næsvished overfor selveste Zeus, hvorfor han sendte bud efter Krigsguden Ares, for at give den lille orm en lærestreg, han sent ville glemme.

Ares elskede en god tvekamp, men var en smule skuffet over den mangel på udfordring, den lille mand ville udgøre mod den mægtige krigsgud. Han ville meget hellere ligge i armene på sin elskerinde, den smukke kærlighedsgudinde Afrodite. Med et lille gab tog Ares fat i mandslingens arm for at svinge ham lang ud i havet, men inden Ares nåede at sige Afro… lå han og vred sig i smerte på jorden til stor morskab for de øvrige guder på Olympen. Zeus var imponeret. Han ville straks vide hvilken kunst den lille mand praktiserede, når han ikke alene var modig men også en vældig kriger.

Den lille mand sagde, at han ikke praktiserede kunst, thi det hører til på et museum, men at han i mange år havde udøvet brydning.

Der var ingen tid at spilde, mente Zeus. Manden skulle være Herkules´ underviser. Zeus blev endnu mere overbevist, da den gamle mands hustru åbenbarede sig foran den altid sultne tordengud. En kvinde, vis barm fik Afrodites til at ligne en flad enkeltetape i Tour de France. Når en udøver af denne vidunderlige kunst, med så grimme ører, kunne fremtrylle sådan et pragteksemplar af kvindekønnet, så havde brydningen for alvor bevist sit værd som en kunst, der styrker såvel sind som krop.

Den sjove mand, med de grimme ører blev derfor Herkules´ privatunderviser, og ved hjælp af brydningens ædle bevægelser overvandt Herkules alle 12 udfordringer og kunne endelig tage plads blandt guderne på Olympen.

Den gamle mand vendte tilbage til sin strand. Sin hustru så han aldrig mere. Zeus havde ellers lovet at passe godt på hende.

Hvad er sandt eller falsk i denne fortælling er ikke så vigtigt. Det centrale er, at brydning spiller en betydelig rolle for historiens kontekst og udfald. Og det var skabelsen af den fortælling, deltagerne gennem egen oplæg fra deres foreninger blev skærpet i. og det skal vi i den kommende tid følge op på.

Næste træner-/leder kursus afholdes d. 9. oktober i Kolding. Sidste tilmeldingsfrist er mandag d. 3. oktober.


af Danmarks Brydeforbund - 29.09.2016