Begivenhedsfattig kongres i United World Wrestling

De 96 forbund der var mødt op til United World Wrestlings kongres i Macon, deltog i en overfladisk gennemgang af det forgangne år hvor alle punkter blev "klappet af" uden kommentarer 

United World Wrestling afholdte sin ”valg”-kongres i franske Macon i søndags, og den endte ikke med at gå over i historien som en af de mere spændende af slagsen. United World Wrestling holder hver år en kongres. I lige år afholdes der valg, og i ulige år afholdes der en såkaldt ”kalender”-kongres. Således var der i år tale om en ”valg”-kongres, hvor seks delegerede personer var på valg til UWWs repræsentantskab, der officielt kaldes bureauet.

Dette års valghandling bar ikke præg af nytænkning, da de fem afgående delegerede ønskede og opnåede genvalg. Den sjette delegerede, Ahmet Ayik fra Tyrkiet, ønskede ikke at modtage genvalg, hvorfor der trods alt blev valgt en ny person til bureauet, Rasoul Khadem fra Iran.

(Erik Nyblom og Palle Nielsen til kongres i United World Wrestling. Foto: Privat)

Under punktet ”fremtidens virke” blev der dog informeret om positive initiativer. UWW har ansat et helt team af ”udviklere”, ledet af Development Director, Lucas O’Ceallachain. De er ansvarlige for bl.a. dommer- og træner uddannelsen.  Lucas kunne fortælle at de først i det nye år starter et ”Young Referees” projekt hvor en stor del af uddannelsen foregår på nettet og via Skype. Der bliver koblet personlige mentorer på til alle dommerne og der er indlagt forskellige teststævner og afsluttende prøve i Fargo, USA.

Med de udfordringer der alt for ofte er opstået førhen, er det meget positivt at det hele fremover foregår på engelsk, startende med en sprogtest via Skype. Der arbejdes med et lignende koncept for nye trænere og det var meget glædeligt at konstatere at Lucas O’Ceallachain ønskede sig at se landstræner Szymon Kogut i en mentorrolle.

En anden positiv udmelding var, at dommerne ikke længere skal referere til bureaumedlemmerne, men ”flyttes ind” under UWWs ansatte sportschef.

Livlig diskussion om stigning i arrangørafgifter

I den sidste del af mødet skulle de, af bureauet foreslåede stigninger i arrangørafgifterne debatteres. Her kom der lidt gang i salen. Først var det kun Holland der ikke kunne stemme for stigningerne men langsomt kom der flere hænder i luften. Det resulterede i at stigningerne ved de kontinentale mesterskaber ikke blev så store som først foreslået, men stigningerne for alle verdensmesterskaber blev fastholdt. Det betyder at en arrangør fremover skal betale den nette sum af CHF 2.500.000, hvilket er omtrent 17 millioner danske kroner, for at kunne være vært for et senior VM. Der er således tale om en betragtelig stigning, da et værtsland før ”blot” skulle betale CHF 460.000 eller 3,1 millioner danske kroner.

Under punktet eventuelt blev den lokale arrangør af årsmødet svinet godt og grundigt til. Klagerne gik på at transporten havde været en katastrofe og flere af de i alt 24 hoteller der var i brug, levnede voldsomt megen plads til forbedring. De franske arrangører lovede dog at alt nok skulle være bedre i Paris, hvor næste års VM skal afholdes.

Den næste ”valg”-kongres afholdes i 2018, og den placeres formodentlig samtidigt med senior verdensmesterskaberne.


af Erik Nyblom - 05.09.2016