Nekrolog: Walter Kleemann

Af Tage Christensen, tidligere sekretær i DAU og tidligere formand i Alsia

Murermester Walter Kleemann, Søndergade 40, Sønderborg, er død den 13. februar.  Han ville være fyldt 80 år den 3. december. Han blev bisat fra Sct. Marie Kirke i Sønderborg den 18. februar.

Walter Kleemann var en af grundpillerne i Atletklubben Alsia – nu Brydeklubben Alsia – i 60’erne og 70’erne. Han var en af de tunge ”drenge” på det daværende succesrige seniorhold i Alsia, hvor der virkelig var kamp om pladserne. Det var i en periode, hvor Alsia udgjorde det halve af det danske brydelandshold med den markante Jørgen ”Jønne” Jørgensen som Alsia-formand.

Walter Kleemann var første gang med ved et mesterskab i 1950. Her fik han en sølvmedalje hos drengene i myggevægt. Han voksede hurtigt og blev tungere, for allerede fem år senere blev han dansk juniormester i letsværvægt.

(Walter Kleemann 1936 - 2016)

I sin seniorkarriere i de tunge vægtklasser blev han 10-dobbelt dansk mester, og han vandt  et utal af jyske mesterskaber. Walter Kleemann var ankermand på det danske brydelandshold med mange landskampe. Han har deltaget ved to verdensmesterskaber i henholdsvis 1958 og 1963 uden at opnå placeringer, mens han ved europamesterskabet i 1969 i Modena i Italien kom hjem med en flot fjerdeplads. Kleemann var på brydemadrassen 750 gange heraf vandt han de 500 kampe.

I Alsias storhedstid var der altid stor konkurrence om pladserne i den tunge ende – på det tidspunkt kunne Alsia næsten stille et hold med kun sværvægtsbrydere. Tonen og disciplinen var ofte barsk dengang, hvor bryderne selv måtte betale, når de skulle udenbys. De betalte, når en bil skulle lejes, og der var ingen slinger i valsen, når der skulle betales kort efter, at bussen havde passeret Chr. X’s bro på vej op ad Dybbøl Banke. Havde bryderne – uanset navn og rang – ikke penge med, så blev de sat af, inden bussen havde rundet Dybbøl Mølle.

Walter Kleemann fyldte meget i rummet både fysisk og i det sociale fællesskab, og han var i sit es, når han til fester sang og fortalte historier. En anden passion var kortspillet skat, og han spillede gerne ud på de små timer.

For ti år siden kom han slemt til skade ved et færdselsuheld, men han klarede sig fint og kom rundt på sin trehjulede el-scooter. Her til sidst blev han svagere og sov stille ind.


af BK Alsia - Tage Christensen - 19.02.2016