Første dag ved Senior VM 2011

VM blev mandag skudt i gang i den store og flotte Sinan Erdem arena i Istanbul med plads til 15.000 tilskuere. Der var næsten 10.000 tilskuere på tilskuerrækkerne da vægtklasserne 55, 66 og 96 skulle i kamp. Tyrkiets præsident deltog i åbningsceremonien.
VM's første dag bød på kampe af høj intensitet, da de 6 bedst placerede brydere bliver direkte kvalificerede til OL i London i 2012.

55 kg bød på fravær af den 5-dobbelte verdensmester Hamid Sourian fra Iran. OL- guldvinderen fra Rusland Nazir Mankiev var også fraværende, men erstattet af hans bror Bekkhan Mankiev.
Vægtklassen bød på mange tætte kampe og en del overraskende resultater, blandt andet at bronzevinderen fra VM 2010 armenieren Roman Amoyan og sølvvinderen fra VM 2010 koreanske Gyu-jin Choi ikke formåede at kvalificere sig til OL i denne omgang.
Andre større overraskelser var en bronzemedalje til kinesiske Shujin Li og en sølvmedalje til hviderussiske Elbek Tazhviev.   

De 6 bedst placerede brydere er som følger:

1. Rovshan Bayramov (Aserbajdsjan)
2. Elbek Tazhviev (Hviderusland)
3. Shujin Li (Kina)
3. Bekkhan Mankiev (Rusland)
5. Peter Modos (Ungarn)
5. Won Chol Yun (Nordkorea)

I 66 kg skulle Fredrik Bjerrehuus kæmpe sin første kamp ved sit første senior VM mod Vitaliy Rahimov fra Aserbajdsjan. Det blev en tæt kamp, som Fredrik desværre tabte i to perioder 0-1 og 0-1. Rahimov blev senere slået ud af Kim fra Sydkorea, hvilket også desværre betød et exit for Fredrik Bjerrehuus.
 Overraskende blev Russiske Ambako Vachadze slået ud i første runde af kroaten Danijel Janecic.
Finalen stod mellem Manuchar Tskhadaia fra Georgien og den dobbelte juniorverdensmester Saeid Morad Abdvali fra Iran, som iraneren vandt i 2 perioder med 1-0 og 2-0.

De 6 bedst placerede:

1. Saeid Morad Abdvali (Iran)
2. Manuchar Tskhadaia (Georgien)
3. Hyeon-Woo Kim (Korea)
3. Pedro Isaac Mulens Herrera (Cuba)
5. Justin Lester (USA)
5. Frank Stabler (Tyskland)

96 kg. bød på en spændende semifinale mellem svenske Jimmy Alexander Lidberg og Cenk Ildem fra Tyrkiet. Tyrkeren kunne drage fordel af publikum, som med deres fulde opbakning forsøgte at bære ham igennem kampen. Det blev en tæt kamp som svenskeren vandt i 3 perioder med en flot oprulning i 3. periode.

Svenskeren skulle derefter møde Bulgarske Elis Guri i finalen. Her tabte svenskeren 1. periode med 1-0. I 2. periode lykkedes det ham at skubbe bulgareren ud og dermed score et point, men bulgareren svarerede igen i samme periode, hvorefter guldet kunne tilfalde bulgaren. Med denne finale kan Jimmy Alexander Lidberg tilføje endnu en medalje til samlingen.

De 6 bedst placerede:

1. Elis Guri (Bulgarien)
2. Jimmy Alexander Lidberg (Sverige)
3. Rustam Totrov (Rusland)
3. Cenk Ildem (Tyrkiet)
5. Mohammed Ibrahim Abdelfath (Egypten)
5. Tsimafei Dzeinichenka (Hviderusland)

Amir Lavasani


af Else Kilgod - 13.09.2011